Po osnovu jemstva prihodovano oko 800 hiljada eura, najviše za garanciju Ulića 300.000eura
Ilustracija

Viši sud PG

Po osnovu jemstva prihodovano oko 800 hiljada eura, najviše za garanciju Ulića 300.000eura

Država je u posljednje tri godine na račun jemstva prihodovala skoro 800 hiljada eura, saopšteno je Novoj M iz podgoričkog Višeg suda. Najveći iznos garancije koji je dat kako bi se zatvorenik branio sa slobode je 300 hiljada eura.

Ukoliko dobije odobrenje suda, zatvorenik se može braniti sa slobode uz polaganje jemstva a to može biti novac, hartije od vrijednosti ili vrijedna imovina. 

Kako je za Novu M kazala samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović, njihova visina određuje se na osnovu težine krivičnog djela koje se okrivljenom stavlja na teret, ličnih i porodičnih prilika okrivljenog i imovnog stanja lica koje daje jemstvo. 

"U posljednje tri godine na ime jemstva kao jedne od mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog tokom postupka u deposit Višeg suda u Podgorici položeno je ukupno 793.000 eura gotovog novca", kazala je Muzurović.

Do sada najveći iznos novca koji je uplaćen na račun crnogorskih sudova je garancija Vasa Ulića, koji se tereti za organizovanje kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom droge.

"Najveći iznos novca dat na ime jemstva iznosi 300.000 eura, a najniži iznos novca iznosi 3.000 eura.

No, u praksi ima i primjera kada zatvorenici nijesu ispoštovali dogovor.  Prije dvije godine u sudskoj kasi završilo je 230.000 eura kojim je porodica Beograđanina Miloša Čujovića garantovala Višem sudu u Podgorici da će se ovaj optuženi za milionske pronevjere odazivati pozivima za suđenja ukoliko se nađe na slobodi. Nakon što je Čujović pobjegao, sud je ukinuo rješenje o prihvatanju jemstva a za njim je raspisana potjernica i određen mu je pritvor dok je novčani iznos od 230.000 eura prebačen u državni bužet", navodi Muzurović.

Prednosti jemstva u odnosu na pritvor kao represivnu mjeru, su mnogostruke, kazala je za Novu M advokatica Jelena Đonović Vukotić.

"Određivanje jemstva prvo je humaniji postupak prema okrivljenom, jer se ne stavlja u pritvor. Drugo okrivljeni se ne izlaže opasnosti od kriminalne infekcije u istražnom zatvoru i treće ne stvaraju se troškovi boravka u zatvoru jer treba imati u vidu cijenu dana u zatvoru koja nije mala", kaže ona.

Napominje da je jemstvo u neraskidivoj vezi sa zatvorom, jer se ne može odrediti ako ne postoji neki od zakonom određenih uslova za određivanje pritvora.

"Dakle jemstvo je surogat materijalnog karaktera, od pritvora je blaže pravno ograničenje , koje treba da obezbijedi prisustvo okrivljenog , i to da okrivljeni ne pobjegne i da se odazove na poziv nadležnog državnog organa. To je proceduralno sredstvo, koje supstituiše preventivno lišenje slobode, a sadržinski gledano sastoji se u materijalnoj i moralnoj obavezi", istakla je Đonović Vukotić.

Dakle, sudbina jemstva zavisi kako od ponašanja okrivljenog tako i od okončanja krivičnog postupka,  a u zavisnosti od ova dva kriterijuma jemstvo traje dok se ne ukine ili zadrži.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.