Prirodne maske za masnu kosu koje možete napraviti kod kuće
Ilustracija

Prirodne maske za masnu kosu koje možete napraviti kod kuće

Masno tjeme glave i kosa su poprilično česti problemi koji narušavaju ljepotu savremene žene.

Prirodno ulje koje se naziva sebum, štiti i hrani kosu, ali preterano masno vlasište i kosa mogu predstavljati veliki problem. Ako vam se čini da je vaša kosa previše masna iako je redovno perete i nanosite preparate za negu, možda vam je potrebna home made maska, jer ako se ne reaguje na vreme i ne otkloni suvišna masnoća, ona može dosvesti do crvenila, svraba i pojave dermatitisa.

Najbolje prirodne maske možete napraviti sami.

Maska sa uljem čajevca

Ova maska se posebno preporučuje svima onima koji imaju izraženo masno vlasište. Istaživanja su pokazala da antimikrobna svojstva ulja čajevca pomažu da se suzbije pojava masnoće na vlasištu kose i da se eliminiše osjećaj svraba.

Potrebno:

15 kapi ulja čajevca

30 ml kokosvog ili jojobinog ulja

Sastojke je potrebno da promiješate i da nanesete na vlasište, kao i ravnomjerno po dužini kose. Ostavite potom da djeluje najmanje sat vremena prije nego što se ispere. Ovaj postupak je poželjno da ponovite 3 puta nedjeljno.

Maska sa jabukovim sirćetom

Prisustvo sirćetne kiseline u jabukovom sirćetu daje joj svojstva za uravnoteženje pH vrijednosti. Njegova kisjelost uslovljava uravnoteženje vašeg pH vlasišta. Budući da masna kosa ima nizak pH, nanošenje maske od jabukovog sirćeta na kosu obnavlja pH ravnotežu i kontroliše izlučivanje viška ulja na temenu glave.

Potrebno:

2-3 kašike jabukovog sirćeta

1 šolja vode

Sirće pomiješajte sa vodom, a kosu blago pokvasite. Potom nanesite pripremljenu masku i ostavite da djeluje nekoliko minuta, prije nego što upotrebite hladnu vodu za ispiranje. Ovu masku bi trebalo da primjenjujete do 3 puta nedjeljno.

Maska od kokosovog ulja

Nanošenje kokosovog ulja prije šamponiranja je sjajan način da svoju kosu zaštitite i učinite manje masnom. Devičansko kokosovo ulje je lagano i ima nižu molekularnu vrijednost od većine drugih, što ujedno obezbjeđuje vašoj kosi sjaj, ali je i oslobađa suvišne masnoće.

Potrebno:

Trećina šolje devičanskog kokosovog ulja 

Ulje nanesite na dlanove, a potom ga ravnomjerno rasporedite duž kose, posebno obraćajući pažnju na vlasište. Ostavite ga da djeluje najmanje sat vremena prije nego što ga isperete koristeći pritom blagi šampon. Koristite je jednom nedjeljno.

 

Magazin.novosti.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.