Pjevač u Nigeriji osuđen na smrt zbog bogohuljenja
Ilustracija

Pjevač u Nigeriji osuđen na smrt zbog bogohuljenja

Mladi muzičar iz savezne države Kano na sjeveru Nigerije osuđen je na smrt vješanjem zbog bogohuljenja nad prorokom Muhamedom.

Viši šerijatski sud proglasio je Jahaja Šarifa (22) krivim zbog pjesme koja je opisana kao vrijeđanje proroka Muhameda.

Rok za ulaganje žalbe na presudu je 30 dana.

Zvaničnik policije iz Kanoa, Lavan Muhamad rekao je agenciji AP da je zadovoljan presudom.

"Toj presudi smo se nadali kada smo ga uhapsili", rekao je on.

Demonstranti su zapalili Šarifovu kuću pošto je pjesmu objavio na društvenoj mreži.

Kano je jedna od oko 12 država na severu Nigerije, gdje je na snazi šerijatski zakon i mnogi su osuđeni na smrt po tom zakonu od 1999. godine kada je uveden.

Do sada je izvršeno samo jedno pogubljenje, 2002. godine, muškarca osuđenog na smrt zbog ubistva žene i njeno dvoje dece, a mnogima drugim, osuđenim zbog krađe, amputirani su udovi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.