Koronavirus pronađen na pakovanju smznute morske hrane
Foto: Tviter

Dopremljena iz luke Dalian

Koronavirus pronađen na pakovanju smznute morske hrane

Kina je u utorak objavila da je pronašla novi koronavirus na pakovanju uvezene smrznute morske hrane, dopremljene iz luke Dalian koja u posljednje vrijeme ponovo bilježi nove slučajeve zaraze.

Virus je pronađen na spoljašnjoj ambalaži smrznute hrane koju su kupile tri kompanije iz Jantaija, lučkog grada u pokrajini Shandong na istoku Kine.

Gradska uprava Jantaija saopštila je da su plodovi mora bili u pošiljci iz uvoza koja je isporučena u Dalian, no nisu otkrili zemlju porijekla, javlja Hina, prenosi Jutarnji.

U julu su carinici u Dalianu pronašli koronavirus na pakiranju smrznutih škampa uvezenih iz Ekvadora, a Kina je tada obustavila uvoz proizvoda tri ekvadorska proizvođača škampa.

Dio morskih plodova koje su kupile tri kompanije iz Jantaija prerađen je za izvoz a ostatak se čuva u hladnom skladištu i nije pušten na tržište, saopštile su gradske vlasti Jantaija.

Na pitanje je li prerađena morska hrana izvezena, član ureda za kontrolu pandemije nije želio navoditi detalje, upućujući Rojters na priopštenje vlasti grada Jantaija.

Vlasti su zapečatile robu, rekle su gradske vlasti. Svim radnicima koji su rukovali robom određen je karantin a njihovi su testovi na koranavirus negativni, navodi se u saopštenju.

Najnoviji talas slučajeva zaraze COVID-19 zabilježen je u Dalianu krajem jula, pri čemu je prvi slučaj zabilježen među radnicima kompanije za preradu plodova mora. Do 9. avgusta Dalian je prijavio ukupno 92 nova slučaja zaraze.

Smatra se da se COVID-19 proširio prošle godine iz tržišta u Vuhanu gdje se prodaju ribe, školjke, plodovi mora i divlje životinje. Od tada se proširio po cijelom svijetu a u posljednje vrijeme ponovo se javlja i u Kini, podsjeća Rojters.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.