Jonica: Ovim tempom žene će ekonomski biti ravnopravne tek za 257 godina
Snežana Jonica, Foto: Socijalisti Crne Gore

Najavila političku kampanju posvećenu ženama

Jonica: Ovim tempom žene će ekonomski biti ravnopravne tek za 257 godina

Snežana Jonica predsjednica Socijalista Crne Gore kazala je da su na današnji dan - 11. avgusta 1945. godine, žene u Jugoslaviji po prvi put ostvarile pravo glasa na izborima a da se danas, 75 godina kasnije, žene se i dalje bore da u potpunosti ostvare biračko pravo.

"Žene čine više od polovine biračkog tijela, i od njih svi očekuju da ostvare aktivno biračko pravo – da biraju. Međutim, ukoliko žele da ostvare i pasivno biračko pravo - da budu birane - žene se susreću sa ogromnim preprekama", kazala je Jonica i dodala da je ta borba još važnija u podijeljenoj Crnoj Gori, gdje kako je istakla "pokušavaju da nas gurajući u nacionalne obrasce i podjele, pod zastave, skrenu sa ključnih egzistencijalnih pitanja".

Pojasnila je da su žene su jedina apsolutna većina u Crnoj Gori, koja je svakodnevno diskriminisana na svakom koraku.

"Pričamo o demokratiji i društvu jednakih šansi, a podaci govore sasvim suprotno", pojašnjava Jonica.

Predsjednica Socijalista je kazala da bi ženama da dosegnu ravnopravnost, u ekonomskom smislu, trebalo 257 godina!

"Ovakvo stanje rezultat je sve većeg ekonomskog jaza između žena i muškaraca zbog promjena na tržištu rada i nedovoljne zastupljenosti žena u dobro plaćenim profesijama", ističe Jonica dodajući da žene predstavljaju većinu stanovništva i većinu obrazovanije populacije, međutim da pripadnici nježnijeg pola čine skoro 60 odsto ekonomski neaktivne radne snage.

Kao goruće probleme navodi visok stepen učešća u sivoj ekonomiji, mobing i ekonomsko nasilje žena na tržištu rada o kojima se, nažalost, ćuti.

Izostanak adekvatnih poslova, dostojanstvenog rada, narastajuća nezaposlenost dodatno uslovljena pandemijom i neadekvatnom politikom imaće dramatične posledice na ekonomiju zemlje i uzrokovati veliko siromaštvo naroda, a posebno će biti ugrožene žene.

"Dokaz su regionalne razlike unutar Crne Gore koje dosežu ekstremne vrijednosti. Tako je nezaposlenost žena na sjeveru države sedam puta veća od stope nezaposlenosti žena u centralnom dijelu Crne Gore, dok više od polovinu žena sa sela nikada nije ni pokušalo da nađe zvaničan posao, jer je pritisnuta neplaćenim radom kod kuće na seoskom gazdinstvu"; pojašnjava predsjednica Socijalista.

Navodi da je zbog toga veliki broj žena bez osiguranja, doprinosa, benefita razvojnih programa i zaštite, čime su praktično osuđene na siromaštvo u trećoj dobi.

"Socijalisti Crne Gore su prva partija u Crnoj Gori koja se obraća direktno svim ženama u Crnoj Gori, šaljući poruku i svim drugim političkim subjektima – dosta je bilo i ekonomske i političke diskriminacije žena. Žene više nisu, niti će biti bilo čija glasačka mašinerija, žene su većina u ovom društvu koja traži da jednakost u odlučivanju. Dosta je bilo političke marginalizacije žena", poručila je Jonica i najavila da ovim započinju posebnu kampanju posvećenu ženama, koju nikada nijedna partija u Crnoj Gori nije vodila, jer se su sve partije do sada jednostavno glas žene podrazumjevale.

Glas žena u Crnoj Gori treba zaslužiti, borbom za ostvarenje prava, borbom za ekonomsku ravnopravnost, predlaganjem konkretnih rješenja kojima će se poboljšati kvalitet života svake žene u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.