Ilustracija

SZO reagovala na lijek iz Rusije

"Neophodne su rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine"

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je oprezno reagovala na vijest iz Rusije da je proizvedena vakcina protiv korona virusa, podsjećajući da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine.

"U bliskom smo kontaktu sa Rusima i razgovori se nastavljaju. Pretkvalifikacija svake vakcine mora da prođe kroz rigorozne procedure", izjavio je portparol SZO Tarik Jašarević novinarima odgovarajući na pitanje o vijesti iz Rusije o "prvoj vakcini" protiv korona virusa.

Portparol je rekao da pretkvalifikacija uključuje pregled i procjenu svih potrebnih podataka o bezbjednosti i efikasnosti vakcine, prikupljenih u kliničkim ispitivanjima. Jašarević je dodao da je procedura ista za "svaku kandidat-vakcinu", prenosi Beta.

SZO je pored pretkvalifikacije za vakcine uvela istu proceduru i za ljekove. Proizvodjači tako moraju od SZO da traže potvrdu predkvalifikacije što predstavlja vrstu garancije kvaliteta.

Rusija do sada nije saopštila detalje rezultata ispitivanja vakcine kako bi potvrdila njenu efikasnost.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je da je u Rusiji danas registrovana prva u svijetu vakcina protiv Covid-19, prenijela je TV Rusija-24.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško rekao je da je registrovana vakcina jedna od prvih vakcina u svijetu i da je potvrđena njena efikasnost i bezbjednost.

Ministarstvo odbrane Rusije je 20. jula saopštilo da je završilo kliničko ispitivanje vakcine koju je razradilo zajedno sa Institutom za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.