CDT: Za sedam mjeseci 215 medija iz države i inostranstva širilo dezinformacije
Ilustracija

CDT: Za sedam mjeseci 215 medija iz države i inostranstva širilo dezinformacije

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) napravio je rezime o dezinformacijama u crnogorskom medijskom prostoru za period januar – jul 2020. godine, prema kojem je 215 domaćih i inostranih medija učestvovalo u širenju dezinformacija.

Kako su napomenuli, 221 medijska objava je u sebi sadržala neki oblik manipulacije publikom.

Pojasnili su da su 827 manipulativnih tekstova i priloga obuhvatili analizama, ali je njihov ukupan broj bio značajno veći.

"Od 10 medijskih kuća koje su prednjačile u dezinformisanju građana niti jedna ne pripada mainstream medijima iz Crne Gore", navodi se u saopštenju CDT-a.

Mediji sa “margina”, tabloidi iz zemalja regiona i ne mali broj aktera na društvenim mrežama predstavljali su fabrike lažnih vijesti i kreirali su razgranatu mrežu dezinformacija.

Istraživanje je, kako napominju u CDT-u, dio projekta Raskrinkavanje.me.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.