Vlada Libana podnijela ostavku zbog eksplozije u Bejrutu
Vlada Libana

Vlada Libana podnijela ostavku zbog eksplozije u Bejrutu

Vlada Libana podnijela je ostavku zbog greške koja je dovela do eksplozije u Bejrutu u kojoj je poginulo više od 160 ljudi.

Ministar zdravstva Libana Hamad Hasan objavio je da je Vlada te zemlje podnijela ostavku.

Hasan je u obraćanju novinarima kazao da su nakon današnjeg sastanka kabineta svi ministri podnijeli ostavku premijeru Hasanu Dijabu.

Istakao je da će premijer otići u predsjedničku palatu kako bi predao ostavke predsjedniku Mišelu Aunu.

Hasan je podsjetio da su neki ministri podnijeli ostavke posljednjih dana nakon snažne eksplozije u glavnom gradu Bejrutu, dodajući da je ovakva odluka uslijedila nakon ogromnog pritiska javnosti.

Do sada je već četvoro ministara u vladi dalo ostavke.

Podsjetimo, u luci u Bejrutu je prošle sedmice došlo do eksplozije u skladištu koje je bilo puno amonijum-nitratom, što je sravnilo luku i prioblani dio grada.

Nekoliko dana nakon tragedije u prijestonici libanski premijer je pozvao na održavanje prijevremenih izbora.

Dijab je tada, u televizijskom obraćanju, pozvao sve političke stranke da ostave neslaganja postrani i rade zajedno.

On je dodao da je spreman da ostane na funkciji u naredna dva mjeseca, kako bi dao vremena političarima da primijene strukturne reforme.

Proteklih dana su u Bejrutu održani masovni protesti, a u sukobima sa policijom stradala je najmanje jedna osoba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.