Koronavirus hara Evropom, Italija strahuje da će biti
Ilustracija

Za sada je epidemija pod kontrolom

Koronavirus hara Evropom, Italija strahuje da će biti "opkoljena"

Italija, koja ostaje zatvorena za zemlje Balkana i traži obaveznu karantin za sve koji dolaze iz Rumunije i Bugarske, zabrinuta je da će biti "opkoljena" evropskim susjedima, uključujući i Francusku, koje bilježe sve veći broj zaraženih koronavirusom.

"Francuska, Španija, Balkan: Italija je opkoljena zarazom", upozorava dnevni list Korijere dela sera koji je objavio infografik o porastu slučajeva zaraze virisom SARS-CoV-2 posljednjih nedelja u evropskim državama, prenosi Hina.

Po broju novozaraženih prednjači Španija, a slijede Rumunija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Poljska.

Italija, daleko iza spomenutih zemalja, u nedelju je zabilježila dva smrtna slučaja, najmanje od 21. februara kada su umrli prvi pacijenti oboleli od Covid-19.

Broj novozaraženih, objavile su vlasti, nije tako dobar - 463 u 24 sata, ali je stanje pod kontrolom.

Italijani strahuju od novih žarišta, posebno od uvezenih slučajeva, poput 30 mladih Italijana iz Venecije koji su ljetovali u Hrvatskoj.

"Moramo biti spremni: tokom sljedeće dvije nedelje broj zaraženih će se po povratku iz inostranstva povećati", ocijenio je Rodolfo Punci, direktor odeljenja za zarazne bolesti u bolnici u Napulju.

Italija je uspostavila sanitetski kordon prema nekim zemljama i zatvorila svoje granice za putnike s Kosova, Srbije, Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Moldavije. Za Bugare i Rumune uvela je dvonedeljni karantin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.