Izviđači Crne Gore obezbijedili opremu vrijednu 8.000 eura
Foto: Savez izviđača

Kampanja "Budi spreman"

Izviđači Crne Gore obezbijedili opremu vrijednu 8.000 eura

Savez izviđača Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore sprovodi projekat pod nazivom "Budi spreman", a koji ima za cilj da ojača kapacitete same izviđačke organizacije za djelovanje u slučaju elementarnih nepogoda.

Predsjednik Saveza izviđača Crne Gore Peko Vukadinović, je kazao da izviđači Crne Gore već imaju formiranu nacionalnu jedinicu koja broji 20 članova i da kroz projekat "Budi spreman“ su uspjeli da obezbjede opremu u vrijednosti više od 8.000 eura.

Kako ističu u Savezu izviđača, na raspolaganju nacionalnom timu za djelovanje u slučaju vanrednih situacija biće novi agregat, alat, sistem rasvjete, ali i štabski šatori, kao i sistem veze koji su nabavljeni u sklopu projekta. Svi članovi nacionalnog tima dobili su i nove uniforme predviđene za razne vremenske prilike, ličnu opremu koju će koristiti u zavisnosti od potreba.

Načelnik Saveza Dušanom Masoničić, je naveo da izviđači planiraju da se u narednom periodu posvete obuci članova novoformirane jedinice za djelovanje u slučaju elementarnih nepogoda.

Plan je da u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore svi pripadnici jedinice prođu osnovnu obuku iz pružanja prve pomoći, kao i kurs za radioamatere pri Savezu radioamatera Crne Gore.

Masoničić objašnjava da je zadatak izviđačkog tima za djelovanje u slučaju vanrednih situacija da koordiniše i vrši izgradnju privremenih naselja za pogođeno stanovništvo, vodi računa o evidenciji i stanju na terenu, pruža podršku drugim jedinicama prilikom potrage nestalih lica, učestvuje u kolektivnim radnim zadacima na terenu, pomaže Crvenom krstu Crne Gore i drugo.

"Dalji planovi pored obuke su i nabavka vozila za prevoz jedinice, kao i nabavka vozila za prevoz opreme i sigurni smo da ćemo i ovaj izazov riješiti i da će donatori, privredni subjekti prepoznati korist ulaganja u sistem zaštite i spašavanja. Ovom prilikom pozivamo sve one koji bi mogli da nam pomognu povodom ove aktivnosti da se jave SICG putem mail-a [email protected]", ističu u Savezu.

Kroz projekat "Budi spreman“ koji je finansiran od Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore izviđači će održati i pokaznu vježbu svojih sposobnosti i kapaciteta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.