Singapur: Gradiće najviši montažni neboder na svijetu
Foto: Printscreen

Singapur: Gradiće najviši montažni neboder na svijetu

Neobičan projekt planira se u Singapuru. Riječ je o neboderu koji bi trebao postati najviša montažna zgrada na svijetu.

I dok će se kula visine 192 metra uzdizati u gusto naseljenom Singapuru, veliki djelovi građevina grade se preko granice u Maleziji.

U stambenom projektu pod imenom "Avenue South Residences" naći će se 988 stanova, piše CNN.

Iz firme koja stoji iza projekta - ADDP Architects kažu kako je način gradnje poznat kao Montažna prefabrikovana volumetrijska konstrukcija (PPVC) koja je manje naporna i može pomoći smanjenju zagađenja otpadom i bukom.

Pojedinačni moduli su tvornički proizvedeni u Senaju u Maleziji, gdje je niz šestostranih kutija uliven u beton. Materijal se zatim prevozi do objekta u Singapuru prije nego što bude premješten na gradilište, pojasnio je jedan od njegovih saradnika i partnera Markus čeng Thuan Han.

"To je poput koncepta proizvodnje automobila, ali za građevinsku industriju", kazao je on.

Još jedna nepredviđena korist pojavila se u vrijeme pandemije, a to je da je gradilištu u svakom trenutku potrebno manje ljudi.

"Lakše je kontrolisati sigurno distanciranje i logističko planiranje u fabrici, nego imati sve radnike na terenu", naglasio je Hann.

Industrija montažnih pogona prvi je procvat doživjela u Evropi i Americi u poslijeratnom periodu, a urbanisti su je koristili za brzo i prikladno rješavanje nestašica stanova. Ali na tržištu montažnih materijala sada sve više dominira azijsko-pacifička regija.

Hann je kazao i kako ograničavanje količine građevinskih radova izvedenih na gradilištu u rezidencijalnoj četvrti Bukit Merah u Singapuru može pomoći minimiziranju stvaranja buke ljudima koji žive u blizini.

Izgradnja na Avenue South Residences već je počela, a radnici se nadaju da će projekt završiti do polovine 2023. Projekt je zamišljen da nadmaši trenutno najviši montažni pogon u Singapuru i na svijetu Klement Canopy visok 140 metara, koji je takođe dizajnirao ADDP Architects.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.