Mikić: U novom sazivu Skupštine izglasaćemo otvorene liste i preferencijalno glasanje
Zoran Mikić

Mikić: U novom sazivu Skupštine izglasaćemo otvorene liste i preferencijalno glasanje

Koalicija „Crno na bijelo“ insistiraće na uvođenju otvorenih lista za izbor odbornika i poslanika u državnom i lokalnim parlamentima u novom sazivu Skupštine sa novom vlašću u kojoj će dominantno učestvovati, kazao je danas Zoran Mikić, kandidat za poslanika koalicije okupljene oko platforme “Crno na bijelo”.

On je istakao da su otvorene liste najbolji način da se stavi tačka na partitokratsko društvo i partijsku državu kakvu imamo.

“One povećavaju odgovornost samih poslanika i omogućavaju veći stepen neposredne demokratije. Kroz sistem otvorenih lista građani će svoj suverenitet prenositi na poslanike, a ne na političke partije. Najjednostavnije rečeno, preferencijalno glasanje ili sistem otvorenih listi omogućio bi da građani glasaju za pojedince a ne za partije odnosno svoj glas bi poklanjali onima za koje smatraju da ih na najbolji mogući način zastupaju u skupštinama”, istakao je Mikić.

U koaliciji “Crno na bijelo” smatramo da bi na taj način osobe sa kvalitetom, a ne nužno partijski militanti uspjeli da izbore svoje mjesto u skupštinama širom države, ukazao je Mikić.

“Takav izborni sistem vodio bi većem stepenu demokratizacije, a državni i lokalni parlamenti bi izgledali unaprjeđeniji, dok bi se istrošene političke fizionomije osvježile novim i zasigurno kvalitetnijim licima”, smatraju u koaliciji “Crno na bijelo”.

Mikić kaže da su i u tom pogledu djelovali politički inovativno, pa i uprkos tome što u Crnoj Gori nije na snazi prefercijalno glasanje i biranje po modelu otvorenih listi, koalicija “Crno na bijelo” otvorila je svoju izbornu listu.

“Otvorili smo svoju izbornu listu za sve građane koji su bili zainteresovani da svojim kvalitetima i znanjem pojačaju našu izbornu ponudu prema građanima. Glas za “Crno na bijelo” je glas za demokratski uređeno društvo sa preferencijalnim glasanjem u kojem će partijska država postati ružna prošlost i u kojem će partijska podobnost i slijepa poslušnost biti zamijenjena znanjem i sposobnošću”, zaključuje Mikić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.