Radak Kukavičić: Otvaranje granica prema Rusiji doprinijeće oporavku crnogorskog turizma
Radak Kukavičić

I najmanji pomak i ostvareni promet u ovim uslovima je uspjeh

Radak Kukavičić: Otvaranje granica prema Rusiji doprinijeće oporavku crnogorskog turizma

Ovogodišnja turistička sezona nije uporediva niti sa jednom do sad, ni u Crnoj Gori ni u svijetu, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić i dodala da je najmanji ostvareni promet u ovim uslovima uspjeh.

Ona je kazala da je nerealno, u uslovima pandemije, govoriti o dobroj ili lošoj sezoni i praviti poređenja sa prethodnom.

“Rezultate možemo da sagledamo u svijetlu trenutne situacije. I najmanji pomak i ostvareni promet u ovim uslovima je uspjeh”, rekla je Radak Kukavičić Pobjedi.

Istraživanja koja rade, kao i upite koje svakodnevno dobijaju pokazuju i dalju zainteresovanost gostiju sa tradicionalnih tržišta za odmor u Crnoj Gori.

“Ono što moramo da shvatimo jeste da odgovornim pristupom i pozitivnim stavom moramo da izvučemo maksimum iz postojeće situacije”, navela je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, nedavno otvaranje granica prema Rusiji doprinijeće oporavku crnogorskog turizma i donekle ublažiti posljedice pandemije.

“Smanjenje globalnih kretanja u turizmu usljed epidemije virusa Covid-19, odrazilo se ne samo na turistički sektor u Crnoj Gori, već i u cijeloj Evropi i svijetu. Sve zemlje nastoje, u skladu sa svojom epidemiološkom situacijom, kao i mi da u datim uslovima generišemo određeni turistički promet”, rekla je Radak Kukavičić.

Najvažnije, za trenutan oporavak crnogorskog turizma je svakako otvaranje granica i Crna Gora je otvorila granice za veliki broj država i lista se ažurira na nedjeljnom nivou.

“Svako otvaranje granica od i ka Crnoj Gori je šansa. To važi za sva tržišta. Očekujemo da se kod nas, ali i u svim zemljama, epidemiološka situacija poboljša, što će usloviti i intenzivnija turistička kretanja u ovom i narednom periodu. Odluka Nacionalnog koordinacionog tijela da, pored već otvorenih granica, otvori granice i sa Rusijom i Azerbejdžanom, nesumnjivo će uticati da se u značajnoj mjeri obnovi turistički promet sa ovim zemljama, naročito sa tržišta Rusije čiji građani su među najzastupljenijim turistima u Crnoj Gori”, podsjetila je Radak Kukavičić.

Ona je dodala i da očekuju da će sada Rusija recipročno da uvrsti Crnu Goru na “zelenu listu” i da će se uspostaviti turistički promet između dvije zemlje.

“Prema informacijama koje dobijamo od naše hotelsko-turističke privrede, upita koje dobijamo od turoperatora sa tržišta Rusije evidentno je da postoji značajno interesovanje. Najave turoperatora su da bi od 15. avgusta mogli poletjeti prvi avioni i da će letjeti do kraja oktobra, čak i jedan dio novembra”, navela je Radak Kukavičić.

Ona je kazala da, imajući u vidu da su ruski turisti u prethodnoj godini imali učešće od preko 15 odsto u ukupnoj strukturi stranih turista i oko 24 odsto kada su u pitanju ostvarena noćenja, vjeruju da će otvaranje ka tom strateški važnom emitivnom tržištu doprinijeti oporavku crnogorskog turizma i ublažiti posljedice.

U ovom trenutku aktivne su avio-linije prema više evropskih zemalja, među kojima su Austrija, Turska, Njemačka, Velika Britanija, Italija, Ukrajina, Bjelorusija, Španija, Danska, Slovenija, Švajcarska, Francuska, a od vanevropskih zemalja trenutno je aktivna avio-linija prema Ujedinjenim Arapaskim Emiratima (UAE).

Radak Kukavičić je navela da, iako su tokom perioda predsezone i početak glavne sezone granice bile zatvorene, taj period su iskoristili i promotivne aktivnosti usmjerili na komunikaciju koristeći kanale digitalnog marketinga.

“U pravcu što bržeg oporavka turističkog prometa krenuli smo sa novom turističko marketinškom kampanjom pod sloganom U društvu prirode, čija je ključna poruka da je Crna Gora sigurna i bezbjedna destinacija, te da okružen prirodnim ljepotama čovjek se nikada neće osjećati usamljeno čak i kada je na distanci sa drugima”, kazala je Radak Kukavičić.

U okviru kampanje urađen je novi destinacijski spot i specijalizovani, intuitivni, vizuelno ujednačen mikrosajt www.see.montenegro.travel. Sajt omogućava posjetiocima da brzo i lako dođu do informacija, istraže odredišta.

“Novina je da sajt nudi mogućnost posjetiocima da shodno željama i interesovanjima besplatno kreiraju personalizovane itinerere putovanja”, dodala je Radak Kukavičić.

Ona je navela da NTO kao glavni partner pruža punu podršku realizaciji akcije Ljetuj doma, koja ima za cilj da se afirmišu domaći turistički kapaciteti i kroz posebne povoljnosti podstaknu domaće građane da odmor ili vikend provedu u svojoj zemlji i iskoriste priliku da je bolje upoznaju i dožive neke od onih, do sada možda neistraženih segmenata bogate i raznovrsne turističke ponude.

“Na ovaj način omogućili smo građanima da ostvare značajne popuste, a istovremeno turističkoj privredi da besplatno promoviše ponudu putem platforme www.ljetujdoma.me, uz uslov da ponude određene popuste. Akcija je počela da se realizuje 1. juna i do sada se uključilo 205 privrednika od čega oko 30 odsto izdavaoca privatnog smještaja, a 70 odsto hoteli. Preuzeto je više od 1,04 hiljade kupona na osnovu kojih se ostvaruje popust”, dodala je Radak-Kukavičić.

Pored te akcije, kao rezultat inicijative koju je NTO u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama uputila hotelima, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i Savez udruženja penzionera Crne Gore potpisali su ugovore o poslovnoj saradnji sa hotelijerima kojim se obezbjeđuju povoljni uslovi za ljetovanje crnogorskih penzionera. Novi ugovori za penzionere potpisani su sa oko 20 hotelijera.

Tržišta Ukrajine i Bjelorusije, napominje Radak-Kukavičić, imaju sve značajniji udio u turističkom prometu Crne Gore.

“Stoga raduju najave turoperatora sa pomenutih tržišta. Prvi avion iz Bjelorusije na aerodrom Tivat sletio je 10. jula, a iz Ukrajine 4. jula, a do sredine oktobra su potvrđeni svakodnevni letovi kojim bi trebalo da stigne 20 hiljada, odnosno 30 hiljada gostiju iz ove dvije zemlje. Kako se Bjelorusija i Ukrajina nalaze na “zelenoj listi” njihovim rezidentima je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez dodatnih uslova”, posjetila je Radak Kukavičić.

Ona je podsjetila da je Vlada od samog početka zdravstvene krize pružila snažnu podršku turističkoj privredi.

“Pored prva dva seta ekonomskih mjera koje se odnose na likvidnost, stabilizaciju i očuvanje radnih mjesta, turizam je neizostavan dio trećeg paketa ekonomskih mjera koji je razvojnog karaktera, za period do 2024. godine, vrijedan 1,22 milijarde EUR, od čega pomoć turizmu iznosi 215 miliona”, navela je Radak Kukavičić.

Na kratkoročne mjere, do 2022. godine, odnosi se 83 miliona EUR. Kratkoročne mjere, koje su već počele da se implementiraju, a odnose se na ovu godinu, iznose 51 milion EUR i ogledaju se u reprogramu kredita, povoljnim uslovima finansiranja uz subvencije kamata i subvencijama u cilju očuvanja radnih mjesta.

“Kroz kratkoročne mjere predviđene su i subvencije za turoperatore, registrovane izdavaoce privatnog smještaja, kao i smanjenje naknade za korišćenje morskog dobra”, dodala je Radak Kukavičić.

Izvor: Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.