Poreska uprava odložila naplatu 45 miliona eura
Mugoša

Mugoša saopštio

Poreska uprava odložila naplatu 45 miliona eura

Poreska uprava (PU) je u ovoj godini raskinula 160 ugovora o reprogramu, odložila naplatu 45 miliona eura shodno uredbi Vlade i uputila Privrednom sudu 75 predloga za uvođenje stečaja, saopštio je direktor te institucije, Miomir M. Mugoša.

On je u intervjuu Danu kazao da je od početka godine do kraja jula PU ostvarila ukupnu bruto naplatu u iznosu od 609,4 miliona eura, što je 30 miliona eura manje nego u istom periodu prošle godine, ali istovremeno 29 miliona eura više nego u istom periodu 2018. godine.

“Očekujem da ćemo do kraja godine održati kontinuitet naplate prihoda i u što većem opsegu nadoknaditi prihode „izgubljene” tokom prethodnih mjeseci”, rekao je Mugoša.

On je kazao da se analizom strukture ostvarene naplate prihoda, uočava da je segment najviše pogođen pandemijom koji se odnosi na oblast radnih odnosa, odnosno poreze i doprinose na zarade zaposlenih.

“Po tom osnovu od početka godine ostvarena je naplata u iznosu od 353,66 miliona, što je oko 20 miliona eura manje nego tokom prošle godine”, precizirao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, najveće smanjenje naplate po tom osnovu zabilježeno je u aprilu, dok je tokom maja, juna i jula ostvarenje na nivou prošlogodišnjeg.

“Kao pozitivan primjer istakao bih naplatu poreza na dobit preduzeća u iznosu od 65,45 miliona eura, sedam miliona eura više nego prošle godine”, dodao je Mugoša.

On je, odgovarajući na pitanje koliko je do sada, shodno mjerama Vlade, odloženo naplate poreza i doprinosa i za koliko preduzeća, kazao da je kao jednu od mjera za podršku privredi tokom trajanja pandemije zarazne bolesti Covid-19, Vlada donijela Uredbu o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja, koju je iskoristilo 9,97 hiljada poreskih obveznika.

Oni su odložili obaveze po osnovu zarada zaposlenih prijavljene tokom marta, aprila i maja, u iznosu od 45,12 miliona eura. Takođe, shodno Uredbi, odložene su obaveze po osnovu reprograma u iznosu od preko pola miliona eura.

“Ukoliko imamo u vidu da je tokom perioda na koji se Uredba odnosi podnijeto 95,82 hiljade IOPPD obrazaca, a da je odlaganje traženo za 29,64 hiljade prijava, odnosno da je čak dvije trećine poreskih obveznika pokazalo spremnost da obaveze blagovremeno izmiri, možemo zaključiti da poreska disciplina nije pokazala trend pada tokom prethodnih mjeseci”, objasnio je Mugoša.

On je, odgovarajući na pitanje koliko je PU u ovoj godini podnijela zahtjeva za uvođenje stečaja Privrednom sudu, kazao da se radi o 75 predloga za obveznike sa ukupnim dugom od skoro četiri miliona eura, pri čemu se najveći broj predloga odnosi na aktivne poreske obveznike kod kojih mjere prinudne naplate nijesu rezultirale naplatom duga.

“Pomenuću da je tokom prošle godine predlog za pokretanje stečajnog postupka pripremljen za 590 poreskih obveznika s ukupnim dospjelim dugom od 56,3 miliona”, naveo je Mugoša.

On je kazao da je od početka godine za 160 poreskih obveznika donijeto rješenje o ukidanju rješenja o reprogramu poreskog potraživanja, a ukupne obaveze po ovom osnovu iznose 5,35 miliona eura.

Mugoša je, govoreći o poreskom dugu, kazao da se time bave na svakodnevnoj osnovi, kako sa aspekta pojedinačnih poreskih obveznika, tako i sa aspekta strukture poreskog duga, a presjek stanja poreskog duga objavljuju na godišnjem nivou.

“Na kraju prošle godine ukupni dospjeli dug iznosio je 378,14 miliona, što je oko 20 miliona eura manje nego na kraju 2018. godine, a 210 miliona EUR manje u odnosu na prethodni četvorogodišnji period”, rekao je Mugoša.

Dan/Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.