Ilustracija

Ekonomija Crne Gore se ne smije zasnivati samo na sektoru turizma

"Treći paket mjera Vlade dobar po privrednike, osigurana pomoć za ostanak na tržištu"

Vladin treći paket ekonomskih mjera značajno će pomoći sektor poljoprivrede. Predstavnici te privredne grane kažu da će im dobro doći nove kreditne linije ali i reprogram postojećih kredita. Vjeruju da će predloženim mjerama uspjeti da opstanu na tržištu, kazali su za Novu M.

Sektor poljoprivrede, pored turizma, najugroženija je djelatnost u doba korona krize. Teško je izračunati koliki su gubici u sektoru poljoprivrede, ali procjene nisu sjajne.

"Pogođeni su proizvođači hrane, pogođena je generalno poljoprivreda i to od domaćinstva, mikro, malog, srednjeg i velikog preduzeća svi su pogođeni jer sve ovo što smo se oslanjali na turizam ove godine će biti smanjeno jer je turistička tražnja na niskom nivou. Mi iz biznisa treba da budemo svjesni da ova godina nije godina velikih profita, ovu godinu treba svi da preživimo uz pomoć prvog, drugog i trećeg Vladinog paketa i ja sam optimista da će mali broj privrednih društava doživjeti kolaps", kazao je privrednik Đorđije Goranović u izjavi za Novu M.

Kako bi pomogla sektor poljoprivrede Vlada je trećim paketom ekonomskih mjera upravo toj privrednoj grani posvetila posebnu pažnju. To primijećuju i poljoprivrednici.

"Ovaj program i ovi projekti kada se realizuju obezbijediće i nova radna mjesta, dovešće u veću zonu stabilnosti postojeće privredne subjekte koji se bave preradom. Takođe, generisaće i izvozne aktivnosti", pojašnjava Goranović u izjavi za Novu M.

Goranović kaže da ih posebno raduje to što će im na raspolaganju biti nove kreditne linije  Investiciono razvojnog fonda i komercijalnih banaka. No, raduju se i mogućnošću reprograma postojećih kredita sa grejs periodom do 24 mjeseca.

"Za taj period vlada izvršiti subvenciju kamate u 100 odsto iznosu. To znači da kada dodje do pada privredne aktivnosti, do pada prihoda nećemo moći da izmirujemo ni anuitete ni kamate Vlada je donijela odluku da nijedan privredni subjekat iz sektora poljoprivrede neće propasti zbog negativnih uticaja ove epidemije. Ukoliko se desi da odredjena privredna društva dodju u zonu insolventnosti neće biti posljedica koronavirusa", ističe Goranović i dodaje daje trenutna situacija pokazala ono o čemu se godinama priča, a to je da se ekonomija Crne Gore ne smije oslanjati samo na sektor turizma, već da se mora ulagati i u ostale privredne grane.

"Imaćemo svi zajedno problema ali sa ovim mjerama imamo šansu da opstanemo na tržištu, da zadržimo radna mjesta, a kroz razvojne programe iz trećeg paketa da u narednom periodu otvaramo nova radna mjesta", optimističan je Goranović u izjavi za Novu M.

Goranović vjeruje da će Crna Gora, sa malom ekonomiju, brzo početi da se oporavlja.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.