Od početka godine 44 osobe dobile status žrtve trgovine ljudima, evidentirano 227 poziva

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Od početka godine 44 osobe dobile status žrtve trgovine ljudima, evidentirano 227 poziva

U Crnoj Gori od početka godine 44 osobe dobile su status žrtve trgovine ljudima, od kojih je 28 muškog, a 16 ženskog pola, rekli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz MUP-a su agenciji MINA kazali da su u okviru Tima za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima u postupku razmatranja još tri slučaja.

Iz tog resora naveli su da je na SOS telefonu za žrtve trgovine ljudima tokom prošle godine evidentirano 379 poziva, dok je u prvoj polovini ove godine evidentirano 227.

"Pozivi su u najvećem procentu bili edukativno – informativnog karaktera", dodaju iz MUP-a.

Iz MUP-a su napomenuli da je SOS telefon za žrtve trgovine ljudima sa brojem 116666 dostupan 24 sata, sedam dana u sedmici, svima koji žele bliže da se informišu o fenomenu trgovine ljudima, službama za pomoć i podršku žrtvama, kao i da prijave sumnje na izvršenje tog krivičnog djela u njihovom okruženju.

Kako su kazali, značaj dio aktivnosti MUP-a, kada je u pitanju trgovina ljudima, odnosi se na prevenciju.

„U tom pravcu, u kontinuitetu sprovodimo osmišljene i ciljane kampanje, usmjerene na podizanje svijesti cjelokupne javnosti o fenomenu trgovine ljudima, što je ujedno i jedan od ciljeva Strategije za borbu protiv trgovine ljudima“, rekli su iz MUP-a.

Takođe, kako su dodali, rade sa mladima i grupama u riziku na jačanju njihovih sposobnosti da prepoznaju i da se odupru zamkama trgovaca ljudima.

Iz MUP-a su istakli da, uporedo sa sprovođenjem preventivnih aktivnosti, rade i na jačanju stručnih kapaciteta predstavnika nadležnih organa koji mogu doći u direktan kontakt sa potencijalnom žrtvom.

„Odjeljenje za borbu protiv trgovine ljudima učestvovalo je u realizaciji 26 obuka koje je pohađalo 399 predstavnika organa uključenih u suzbijanje trgovine ljudima“, naveli su iz MUP-a.

Iz tog resora istakli su da je Crna Gora, nakon tri godine stagniranja, u izvještaju Stejt Departmenta o trgovini ljudima za ovu godinu sklonjena sa liste zemalja pod nadzorom i unapređena u grupu II, u kojoj se nalazi najveći broj zemalja svijeta.

„O napretku Crne Gore govori se i u Radnom dokumentu o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori (Non paper), a u kojem je Evropska komisija konstatovala da su u borbi protiv trgovine ljudima rezultati dodatno konsolidovani u prošloj godini, što oslikava usmjereniji i još bolje koordinisani pristup otkrivanju krivičnih djela trgovine ljudima”, podsjetili su iz MUP-a.

Iz tog Vladinog resora kazali su da je osnažen institucionalni kapacitet za rešavanje pitanja trgovine ljudima, pod vođstvom multidisciplinarnog organa koji je pratio implementaciju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima.

Iz MUP-a su kazali da je Vlada, u cilju uspješnog suprotstavljanja trgovini ljudima, usvojila Informaciju o ostvarenim rezultatima u borbi protiv trgovine ljudima.

U Informaciji se navodi da je izvršena potpuna reforma na svim poljima značajnim za trgovinu ljudima.

Iz MUP-a su naveli da je unaprijeđen i segment zaštite žrtva trgovine ljudima formiranjem specijalizovanog skloništa za žrtve trgovine ljudima.

"Prošle godine Uprava policije podnijela je dvije krivične prijave protiv tri osobe zbog trgovine ljudima, dok je nadležno tužilaštvo podiglo jednu optužnicu kojom su obuhvaćena dvije osobe", ističu oni.

Iz MUP-a su kazali da je u cilju suzbijanja dječjeg prosjačenja prošle godine potpisan Protokol o postupanju organa, ustanova i organizacija u Crnoj Gori sa djecom uključenom u život i rad na ulici.

“Protokolom se definiše postupanje svih službenika i drugih stručnjaka koji obavljaju poslove od značaja za zaštitu djece koja su uključena u život i rad na ulici”, podsjetili su iz tog resora.

Kako su dodali, prepoznajući važnost preventivnog djelovanja, Ministarstvo je uzelo učešće u sprovođenju kampanje “Djeca su djeca”, čiji je cilj podizanje svijesti o štetnosti dječjih ugovorenih brakova.

Iz Ministarstva su kazali da se kao žrtve trgovine ljudima najčešće pojavljuju osobe koje potiču iz marginalizovanih sredina, koje karakteriše slabo obrazovanje, diskriminacija, siromaštvo, konstantna prisutnost raznih vidova nasilja.

„Ipak, moramo biti svjesni da žrtva trgovine ljudima može biti svako, bez obzira na nacionalnu pripadnost, socijalni status, nivo obrazovanja, ili bilo koje druge lične karakteristike“, poručili su iz MUP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.