EU i dalje zatvorena za državljane Crne Gore, sa liste uklonjen i Maroko

Savjet Evropske unije ažurirao je spisak zemalja kojima je dozvoljen ulazak u države članice. Lista deset tzv. sigurnih zemalja važi od sjutra i na njoj nema Crne Gore niti zemalja regiona. U odnosu na prethodnu je uklonjen Maroko.

Na osnovu kriterijuma i uslova iznijetih u preporuci Evropske komisije, države članice bi od 8. avgusta trebalo da postepeno ukidaju ograničenja putovanja za državljane Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Južne Koreje, Tajlanda, Ruande, Tunisa i Urugvaja.

Državljani Andore, Monaka, San Marina i Vatikana imaju isti tretman kao državljani EU.

Za Kinu važi princip reciprociteta.

Osnovni kriterijum po kojem EU otvora granice prema tzv. trećim zemljama je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude  blizu ili ispod prosjeka EU na dan 15. juna kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16. Takođe, važan uslov je stabilan ili opadajući trend broja novooboljelih. Ocjenjuje se i odgovor svake zemlje na epidemiju, uključujući testiranje, praćenje kontakata i izvještavanje kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

Lista će, kako se navodi, biti revidirana, nakon konsultacija sa Komisijom, relevantinim EU agencijima a na osnovu procjene zadovoljenja prethodno navedenih kriterijuma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.