Radojević: 160 pacijenata u kovid bolnicama; Mugoša: Lakše je kontrolisati izbore u čitavoj Crnoj Gori nego kontakte nakon dvije svadbe
Mugoša i Radojević, Foto: PR Centar

"Očekuje se trend opadanja zaraze koronavirusom"

Radojević: 160 pacijenata u kovid bolnicama; Mugoša: Lakše je kontrolisati izbore u čitavoj Crnoj Gori nego kontakte nakon dvije svadbe

U bolnicama širom Crne Gore nalazi se 160 koronavirus pozitivnih pacijenata, saopštio je Nemanja Radojević iz Kliničkog centra Crne Gore.

Doktor Boban Mugoša direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) kazao je da se nivo epidemije konstanto održava na visokom nivou, i da je ohrabrujuće da nema velikog porasta u broju oboljelih odnosno da se održava na nivou od 15 odsto broja testiranih na novi virus.

mugosa

Boban Mugoša, Foto: PR Centar

Doktor Nemanja Radojević iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) kazao je da se u Crnoj Gori nalazi 160 pacijenata u Covid-19 bolnicama i to 26 u KCCG, 18 u Baru, 56 u Beranama, 32 u Nikšiću, 16 u Brezoviku, jedan u privatnoj zdravstvenoj ustanovi "Kodra", 10 u Pljevljima i jedan u stacionaru u Rožajama.

Od 160 pacijenata koji se nalaze na liječenju 19 je sa težom kliničkom slikom, od čega su njih šest smješteni na nekoj vrsti pomoći pri disanju, i to 3 u KCCG, po jedan na respiratoru u KCCG, Nikšiću i Beranama.

Što se tiče KCCG od 26 pacijenata, 10 je na Infektivnoj klinici i svi su stabilni, 9 u poluintezivnoj njezi Interne klinike i svi su stabilni i 9 se nalazi na odeljenju Intezivne njege i svi su ugroženi. U sklopu KCCG, kako je rekao Radojević, jedan pacijent se nalazi u Institutu za bolesti djece (IBD) gdje je jedno dijete zaraženo, koje uz koronavirus ima i druge komorbiditete, i stabilnog je kliničkog stanja.

"U Crnoj Gori trenutno je 69 pozitivnih zdravstvenih radnika od čega 10 ljekara, 46 tehničara i medicinskih sestara i 13 nemedicniskih radnika i u samoizolaciji je 35 zdravstvenih radnika", kazao je Radojević.

Naglasio je da se na osnovu ovih podataka može vidjeti da broj hospitalizovanih pacijenata opada uz nadu da će se trend opadanja pacijenata koji zahtijevaju bolničko liječenje nastaviti.

Radojević je upozorio da se zdravstvena slika hospitalizovanih može pogoršati u svakom trenutku, što može negativno uticati na stopu smrtnosti.

nemanja

Nemanja Radojević, Foto: PR Centar

Ispovjest doktorke Svetlane Marković-Perić

Radojević je komentarisao ispovjest doktorke Svetlane Marković-Perić koja je bila supruga prve žrtve koronavirusa u CG, u kojoj je ona opisala sve teškoće koje je njen suprug prošao u borbi sa novim virusom

"Ispovjest koju su mediji prenijeli nije potpuna, odnosno ja ispred svih kolega koji su zaposleni u zdravstvu CG moram dopuniti ispovjest" i dodao da je nakon što je njen suprug došao bolestan iz Republike Srbije, Marković Perić odlučila da ga kao ljekar liječi kući iako se njegova klinička slika pogoršavala.

"Kada se klinička slika toliko pogrošala kolege Hitne medicinske pomoći u Herceg Novom su ga uputili na bolničko liječenje i on je odmah prebačen u KCCG, nakog čega je nažalost nakon par sati umro", naglasio je Radojević i dodao da je uzrok smrti i laicima jasan.

Na dio ispovjesti da je obdukcija urađena protiv volje supruge, doktor je istakao da se prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u CG ne podrazumijeva saglasnost za vršenje obdukcije, pogotovo zato što u trenutku smrti nije bilo poznato od čega je suprug doktorice preminuo, odnosno Covid-19 infekcija je dokazana postmortalno.

Marković-Perić je u ispovijesti rekla da joj je od strane patologa ponuđeno da preuzme tijelo ili da ga sahrane u kolektivnoj grobnici, što je Radojević kao patolog na pomenutom slučaju potvrdio.

"Iz razloga što je Marković-Perić bila u samoizolaciji kolege iz KCCG su odlučile da tijelo zadrže dva dana u mrtvačnici KCCG, a nakon toga sam ja pozvao doktora Popovića direktora bolnice u Risnu, i tijelo je tamo prenijeto, gdje je ostalo punih osam dana dok procedura sahrane nije omogućena, a bitno je istaći da tom prilikom koleginici nije naplaćen ni jedan euro, uprkos tome što suprug Marković-Perić nije bio preplatnik zdravstvenog osiguranja Crne Gore", pojašnjava Radojević.

Poručio je da je nemarno što Marković-Perić vratila sa putovanja iz zemlje susjedstva u kojoj je u tom trenutku buktala epidemija, i da je zbog toga što nije ispoštovala procedura IJZ više ljekara poslato u samoizolaciju, "tako da se nisu sve brige slomile samo na nju".

Na konstataciju da je posljednjih mjesec dana u CG najviše aktivno oboljelih na 100.000 stanovnika, u Evropi, a da se to dešava uprkos tome da je Crna Gora uvela iste mjere kao zemlje okruženje i većeg dijela Evrope.

"Mi smo zemlja koja je od početka preuzela mjere protiv koronavirusa, i to što smo u početku "zaključali" čitavu državu, odnosno preuzeli najrigoroznije epidemiološke mjere, i to dok je koronavirus bio nepoznanica, i da smo 42 dana bila corona-free država, ali da je na vrijeme poručeno ne možemo ostati ostrvo slobode usred buktinje pandemije", poručio je Mugoša

"Jedino što nismo očekivali i što je za nas bilo iznenađenje to da nije bilo pojedinačnih ulazaka koronavirusa u državu, i da se "požar" očekivao pojedinačno, a ne kao što je bilo prilikom slabljenja mjera na više mjesta odjednom", dodao je Mugoša i kazao da su pojedini građani iskoristili doborbit toga što su mogli da prelaze granice sa ličnim kartama, i da su nelegalno prelazili granice.

Problem širenja virusa objašnjava Mugoša ogledao se u svadbama, odnosno da su organizovane svadbe sa većim brojem gostiju od dozvoljenih i da se smatra da je odatle krenuo "požar širenja koronavirusa".

"Uprkos tome što imamo visok nivo transmisije virusa, nadamo se brzom trendu opadanja zaraze", poručio je Mugoša i pojasnio je IJZ povećao kapacitete rada na maksimum, da su testiranja uvećana za 10 puta, odnosno da su upošljeni svi slobodni resursi, da rade svi lokalni epidemiološki timovi u sklopu Domova zdravlja, i da se pomoć pruža sa svih nivoa Crne Gore.

Mugoša je dodao da se u Crnoj Gori desio "preventivni paradoks", odnosno da zemlja koja je bila slobodna 42 dana, sada napadnuta jakim širenjem virusa.

Prilikom komentarisanja prvog talasa i mjera protiv koronavirusa, kazali su da su bili suočeni sa uticajem na psihičko zdravlje ljudi, i zatvaranjem ekonomije, i da povratak na takvo stanje nije poželjan.

Direktor IJZ kazao je da je zadovoljan nivoom kojim oni drže epidemiju, a da bi oni sa medicinskog aspekta ponovo predložili restriktivne mjere protiv koronavirusa, i time sveli državu na par slučajeva zaraze za mjesec dana ali da to nije moguće, niti da više nijedna država Evrope o tome razmišlja.

Kao odgovor na to da li će Kosovo biti sklonjeno sa "žute liste" kazali su da posmatraju čitav region gdje je situacija složena, a Mugoša je kazao da je čitav Zapadni Balkan jedno veliko žarište u kojem se slučajevi prelivaju iz jedne u drugu državu.

"Iz država u kojima vidimo tendenciju želje za dolaskom u Crnu Goru radi se na tome da do toga i dođe uz što veće poštovanje mjera", poručio je Mugoša.

Na pitanje da li su izbori održivi u stanju pandemije, ukoliko se kao izvor "požara" pandemije postmatraju dvije svadbe i to na kojima je na jednoj bilo 600 zvanica a na drugoj 300, ako je poznato da će na jednom izbornom mjestu pojaviti više od 1000 ljudi, Mugoša je kazao da su izbori nagledani od strane stručnih ljudi, i da je jednak rizik izlaska na glasačko mjesto i odlazak u prodavnicu.

Povodom toga da zaraženi ne mogu da glasaju Mugoša je kazao da IJZ daje preporuke Državnoj izbornoj komisiji, međutim da oni ne mogu da donose odluke.

Mugoša je kazao da iz IJZ nisu ispitivali koliko se virus može zadržati na tkanini, plastici, metalu i kako se on može ukloniti, već da su to istraživanja koja zahtijevaju velika sredstva, kadar i opremu, već da se u cilju borbe protiv koronavirusa koriste istraživanja relevantnih institucija koje se bave pomenutim istraživanjima.

"Do sada nije zabilježen značajan broj prenosa koronavirusa putem tkanine, ili metalnih objekata, već da je glavni izvor transmisije virusa kontakt dvije osobe koje nisu ispoštovale mjere socijalne distance", poručio je Mugoša i dodao da su zaposleni u IJZ do sada odradili preko 20.000 testova i da nije zabilježena zaraza virusom.

"U KCCG zaposleni rade sa najtežim slučajevima zaraze Covid-19, i da je bitno napomenuti da se nijedan zdravstveni radnik nije zarazio zahvaljujući tome što su ispoštovane mjere za sprječavanje širenja virusa korona", zaključio je Mugoša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.