Foto: "Mir je naša nacija"

Koalicija "Mir je naša nacija" poručila

"DIK mora omogućiti glasanje licima koji su na bolničkom liječenju"

Koalcija "Mir je naša nacija" kazala je da je odluka Državne izborne komisije (DIK) da onemogući glasanje licima koji su na bolničkom liječenju neshvatljivo i da predstavlja najnoviji primjer kršenja Ustava Crne Gore.

"Izjava portparola Državne izborne komisije da taj organ donosi odluke koje nisu u skladu sa Ustavom Crne Gore, odnosno  da su svjesni da to nije u skladu sa Ustavom zagarantovanim pravom, predstavlja svojevrstan skandal. Nakon ovakve izjave i postupanja  Državna izborna komisija Crne Gore u očima javnosti izgubila je svako povjerenje", navodi se u saopštenju koalicije.

Pojasnili su da je član DIK-a iz redova Demokratske Crne Gore, glasao protiv nezakonitih i neustavnih preporuka.

Dodali su da je neshatljivo da organ koji treba da omogući građanima ostvarivanje Ustavom zagarantovanih prava, donosi odluke kojima suspenduje Ustav Crne Gore.

"Pitanje birača koji se nalaze na bolničkom liječenju usled koronavirusa, DIK je trebao da riješi propisivanjem načina kako da ta lica ostvare pravo glasa, a ne da im onemogući pravo glasa", smatraju iz koalcije.

Istakli su da je DIK prije svega dužan da uputi izvinjenje biračima i ukupnoj javnosti.

Pozvali su nadležne organe da reaguju, "jer otvoreno kršenje Ustava Crne Gore ne smije proći bez reakcije i bez sankcije".

Poručili su da je ovakvo postupanje samo jedna u nizu odlika autokratskog režima.

I na ovom primjeru se vidi da aktuelni režim usled očiglednog staha nije spreman da poštuje ne samo aktuelno izborno zakonodavstvo, već ni Ustav Crne Gore.

"Na kraju, kolaicija “Mir je naša nacija” još jednom jasno ističe, biračima koji se na dan održavanja izbora nalaze na bolničkom liječenju mora se omogućiti ostvarivanje prava glasa. Niko to pravo ne može uskratiti biračima, pa ni Državna izborna komisija, koja je dužna da donese preporuke o glasanju za svakog građanina Crne Gore", zaključili su iz koalcije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.