Sto paketa pomoći za RE porodice iz Nikšića

Sto paketa pomoći za RE porodice iz Nikšića

NVO Mladi Romi je 06. avgusta 2020. godine organizovala uz asistenciju Crvenog krsta Nikšić drugu po redu akciju dodjele paketa pomoći za RE porodice iz Nikšića. Kroz ovu akciju za 100 nikšićkih porodica iz romske i egipćanske zajednice obezbijeđeno je 3200 kg hrane i higijnskih sredstava, tj. 100 paketa hrane od po 26kg kao i 100 paketa higijenskih sredstava od po 6kg. Za ovu akciju, utrošeno je 2 300 eura bez PDV-a, a sredstva su obezbijeđena posredstvom ROMACTED programa koji finansira Evropska unija i Savjet Evrope.

To je saopštio Samir Jaha, izvršni direktor NVO Mladi Romi.    

"Ova akcija realizovana  je na zahtjev jednog dijela romske zajednice u Nikšiću  u cilju ublažavanja posljedica nastalih pojavom epidemije virusom COVID-19, usljed koje su brojne siromašne porodice egzistencijalno ugrožene, sa neredovnim izvorom prihoda i nezaposlenošću.  U akciji dodjele paketa pomoći posebno su dali doprinos članovi Lokalne akcione grupe za opštinu Nikšić: Nardi Ahmetović, David Šalja, Denisona Beriša i Valjbona Naza", saopštio je Jaha.

NKdodjela1

Prva akcija pomoći u opštini Nikšić, organizovana je još u martu mjesecu 2020. godine i to  tri nikšićka naselja: naselje Budo Tomović, Brlja i u naselje u krugu bolnice. Tom akcijom obezbijeđeno je 30 paketa hrane od po 17 kg po paketu, 30 paketa higijene, od po 7 kg po paketu i 30 vreća brašna od po 25kg, što ukupno predstavlja 1 470kg pomoći u vrijednosti od 945 eura.

Zaključno sa ovom dodjelom, posredstvom Romacted programa u proteklim periodu dodjeljeno je kako navodi Jaha, ukupno 26 tona pomoći u paketima hrane i higijene za 485 RE porodica.

Program ROMACTED - promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje romske zajednice na lokanom nivou kreiran je tako da izgradi političku volju i održivu politiku učešća lokalnih vlasti, poveća lokalno upravljanje, izgradi sposobnosti i podstakne osnaživanje lokalnih romskih zajednica kako bi one dale svoj doprinos izradi, sprovođenju i praćenju planova i projekata koji se tiču njih. Program ROMACTED finansira Savjet Evrope i Evropska unija, dok je NVO Mladi Romi partnerska organizacija u implementaciji. Program se sprovodi u sedam zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj, u ukupno 64 opštine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.