Djeca da krenu u školu na jesen, najbitnija je interakcija
Ilustracija

Ministarstvo prosvjete priprema onlajn nastavu kao "plan B"

Djeca da krenu u školu na jesen, najbitnija je interakcija

Dok se Crna Gora bori sa epidemijom koronavirusa, polako počinju i planovi za početak nove školske godine, potencijalno pod okolnostima drugačijim od uobičajenih.

Iz Ministarstva prosvjete ranije su saopštili da se obrazovni sistem priprema za redovan početak školske godine, ali da je pojava koronavirusa sasvim jasno pokazala da nije ozbiljno davati dugoročne planove i obećanja.

Upravo zato tokom avgusta će se snimati časovi za prvo tromjesečje, isključivo kao "plan B", a nikako kao zamjena za redovnu nastavu.

Učiteljica Ivana Nezirić kaže da vjeruje da se nastava bez prijeke potrebe neće svesti na online metodu, te da ona ima svojih prednosti i mana.

"Učenje kao predavanje se uspješno realizuje online metodom, testiranje i provjere znanja i ne baš u tolikoj mjeri. Kao prosvjetni radnik, a i roditelj nadam se da će djeca krenuti od septembra sa školom i vanškolskim aktivnostima jer osim zdravlja koje je na prvom mjestu, neophodna je interakcija sa vršnjacima, učiteljima, profesorima", pojašnjava Nezarić, prenosi Nova M.

Među djecom, mišljenja su podjeljena, i dok su neki željni druženja i učenja sa vršnjacima, neki su za onlajn nastavu i prednosti koje ona donosi.

Psihološkinja Adriana Pejaković smatra da, uzevši u obzir značaj školskog okruženja, dugotrajna nastava elektronskim putem može ostaviti negativne posljedice po djecu.

"Toliko vremena koliko djeca provode pred računarom i telefonom sada opet treba da provode pred uređajima i na neki način budu pasivna. Druga stvar jeste da su djeca izolovana jer nisu u kontaktu sa svojim vršnjacima. Treći izazov je opet opterećenje za roditelje jer roditelji posebno mlađe djece moraju biti prisutni tokom online nastave jer ona nemaju često koncentraciju", objašnjava psihološkinja, prenosi Nova M.

Ipak važno je zapamtiti da je zdravlje djece na prvom mjestu i u skladu s tim donositi odluke o najprimjerenijem načinu izvođenja nastave, zaključuje Pejaković.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš kazao je da je pandemija koronavirusa izazvala  najveći poremećaj obrazovanja u istoriji koji bi mogao dovesti do gubitka nezamislivog ljudskog potencijala. Zato vraćanje đaka nazad u školske klupe što bezbjednije moguće mora biti prioritet, čim se epidemija Covid-19 stavi pod kontrolu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.