Božović podnio krivičnu prijavu protiv Kusovca
Goran Božović

"Zapošljavanje po partijskoj liniji"

Božović podnio krivičnu prijavu protiv Kusovca

Goran Božović, nosilac liste grupe birača "Goran Božović - Časno i odgovorno za bolji Tivat“ podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika opštine Tivat Siniše Kusovca zbog zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi, i povrede ravnopravnosti u zapošljavanju, a sve to zbog masovnog nezakonitog zapošljavanja u Opštini Tivat u kontinuitetu.

Božović navodi da je Kusovac od dana 11.07.2018. godine, od kada je dobio ovlašćenje da vrši funkciju predjsednika  Opštine Tivat, odnosno od dana 09.08.2018. godine kada je izabran za predsjednika Opštine Tivat, do 11.05.2020. godine potpisao 209 nezakonitih akata o zapošljavanju na poslovima iz redovne djelatnosti organa i službi Opštine Tivat, zaključujući "nezakonite Ugovore o privremenim i povremenim poslovima i Ugovore o djelu, sa 55 različitih lica, uz mnoštvo aneksa istih ugovora".

"Kusovac je masovno i nezakonito zapošljavao lica po sopstvenom nahođenju, njemu podobna, po partijskoj liniji (DPS-SD-HGI lokalne koalicije, ali dominantno  za Demokratsku partiju socijalista) bez javnog oglašavanja, bez ikakve provjere, samovoljno određujući visinu zarade/naknade za obavljanje posla", pojašnjava Božović i dodaje da je na navedeni način Kusovac zaključenim nezakonitim ugovorima i ankesima u navedenom vremenskom periodu od godinu i deset mjeseci, na osnovu kojih je vršena isplata u periodu od 01.08.2018. pa do današnjeg dana direktno, "svjesno i sa umišljajem oštetio budžet Opštine Tivat u iznosu od preko 350 hiljada eura, uz izvjesno nanošenje štete i dalje, jer mnogi ugovori traju i dalje, a u međuvremenu se zaključuju novi, što Opština Tivat nemjerno krije, jer je prošlo 20 dana od isteka roka za dostavljanje dokumentacije tražene putem zahtjeva za slobodan pristup informacijama".

Ističe da se nvedena krivična djela su vršena u kontinuitetu, pa se imaju smatrati produženim krivičnim djelima.

Božović navodi da će odmah nakon smjene vlasti ukinuti partijsko zapošljavanje u opštinskim organima i službama, kreirajući ambijent za selekciju kadrova u skladu sa kompetencijama, ali i realnim potrebama uprave.   

"Uprkos činjenici da su institucije sistema u većini slučajeva zarobljene, očekujem od tužilaštva da će profesionalno i efikasno sprovesti istražne radnje, s obzirom na činjenicu da im je dostvaljena obimna, kompletna dokumentacija koja potvrđuje sve navode, te da će Kusovac snositi odgovornost za učinjena nedjela, besprizornu i bahatu poharu opštinskog budžeta. Tužilaštvo bi odgovornim i pravednim postupanjem trebalo da spriječi dalje nezakonito, samovoljno, partijsko zapošljavanje na štetu građana, i dalju devastaciju opštinskog budžeta po tom osnovu", zaključuje Božović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.