Mulić: Požarna sezona u našoj zemlji mirna
Mirsad Mulić

Mulić: Požarna sezona u našoj zemlji mirna

Od 1. juna do 29. jula imali smo stabilnu požarnu sezonu u Crnoj Gori koja je, statistički gledano, bila ispod prosjeka, saopštio je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) saopštio da je požarna sezona u našoj zemlji mirna, ukoliko je poredimo sa 2017. godinom, kada je tokom jula i avgusta zabilježeno 3.125 požara na otvorenom.

"Ako saberemo sve što se dešavalo od 1. juna do 29. jula, možemo reći da smo imali stabinu požarnu sezonu, koja je, statistički gledano, bila ispod prosjeka do 29. jula. Od tog dana pa do 4. avgusta situacija se mijenja. Ona je bila pod kontrolom, ali na momente veoma složena i dramatična", rekao je Mulić.

Saopštio je da je od 29. jula do 4. avgusta ove godine u Crnoj Gori registrovan 341 požar.

"Mnogi su bili samo evidencija, ali je bilo i onih koji su zahtijevali angažovanje većih resursa", rekao je Mulić.

Podsjetio je na ekstremne požare od prije tri godine: "Ovo je prosječna požarna sezona, kad je uporedimo sa 2017, kada je u julu i avgustu bilo 3.125 požara na otvoreno. Dakle, jasno je da imamo mirnu požarnu sezonu".  

Mulić je rekao da su skladu sa najavama Zavoda za hidrometeorologiju Crne Gore uputli građanima apel da budu revnosni prema preporukama i mjerama koje su u sitemu zaštite.

"I u najvećem dijelu su građani bili revnosni prema preporukama, manji broj njih je bio neodgovoaran, zbog čega smo imali ove požare", rekao je Mulić.

Svi požari koje smo imali ove sezone, kaže on, pokazali su da sistem zatštite i spasavanja funkconišu u punom kapacitetu, počev od najava Zavoda za hidrometeorologiju, uključivanja službi zaštite i spasavanja, kapaciteta države pa sve do vojske, sa kojom, kako je rekao, imaju odličnu sezonu.

Rekao je da ih vrijeme izbijanja požara, koji se dešavaju kada je jak vjetar koji parališe resurse iz vazduha, navodi na zaključak da je uzrok ljudski faktor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.