Bajden će virtuelno primiti kandidaturu za predsjednika Amerike
Džozef Bajden

Cijela svečanost će biti digitalna

Bajden će virtuelno primiti kandidaturu za predsjednika Amerike

Predsjednički kandidat američkih demokrata Džo Bajden neće ići u Milvoki da lično prihvati zvaničnu nominaciju svoje partije zbog brige oko širenja korona virusa, saopštili su danas organizatori, potvrdivši vijest koju je ranije javilo više američkih medija.

On neće ići "da bi zaštitio javno zdravlje" u jeku pandemije Covid-19, objavili su organzatori, prenosi Beta.

Organizatori konvencije Demokratske stranke, koja se održava od 17. do 20 avgusta objasnili su da su donijeli tu odluku posle "konsultacija sa zvaničnicima za javno zdravlje i stručnjacima koji su ukazali na pogoršanje pandemije korona virusa".

Bajden će održati govor u kome zvanično prihvata nominaciju iz američke države Delaver, gdje živi, naveli su organizatori dodajući da će mjesto i vrijeme biti objavljeni kasnije.

Niko od govornika na demokratskoj konvenciji neće ići lično u Milvoki, što znači da će konvencija biti potpuno virtuelna, prenosi Frans pres.

Taj potez je najnoviji primjer kako pandemija utiče na predsjedničke izbore 2020. i najnoviji udarac na tradiocionalne partijske konvencije na kojima se zvanično imenuju predsjednički kandidati i koje su istorijski obilježavale početak jesenje izborne kampanje, piše agencija AP.

Predsjednik SAD Donald Tramp već je ranije odustao od planova da lično prihvati zvaničnu nominaciju republikanske partije za predsjedničkog kandidata. Kao i Bajden Tramp još nije objavio kako će to prihvatanje organizovati.

Tramp je prvo htio da se konvencija republikanaca održi u Šarlotu u Sjevernoj Karolini, ali guverner te države nije mogao da obeća da će dozvoliti velika okupljanja. Onda je rekao da će ići u Džeksonvil na Floridi da se održi govor prihavatanja kandidature za drugi mandat, ali tamo je skočio broj slučajeva zaraze.

Tramp je popustio pred zdravstvenim zvaničnicima i otkazao taj skup. Danas je pominjao mogućnost da bi mogao da održi prihvatni govor iz Bijele kuće.

Bajden i demokrate se već mjesecima zalažu za virtuelnu konvenciju, prvo su odložili prvi datum za njeno održavanje sa sredine jula na avgust.

Zdravstveni zvaničnici u američkoj državi Viskonsin, gdje se nalazi Milvoki, obavijestili su komitet za Demokratsku nacionalnu konvenciju da govornici za konvenciju 2020. ne treba da dolaze u Milvoki zbog korona virusa, rekao je izvor za CNN. Tu su uključeni Bajden i njegov potpredsjednički kandidat, čije ime još nije objavljeno, rekao je taj izvor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.