ASK: Učesnici u političkoj trci obavezni da otvore poseban žiro račun
Agencija za sprječavanje korupcije

ASK: Učesnici u političkoj trci obavezni da otvore poseban žiro račun

Politički subjekti koji će učestvovati na parlamentarnim i lokalnim izborima 30. avgusta dužni su da otvore poseban žiro račun prije početka zakonom definisanih aktivnosti izborne kampanje, a najkasnije dan nakon potvrđivanja izborne liste, saopštili su iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su kazali da politički subjekat određuje osobu odgovornu za namjensko trošenje novca i podnošenje izvještaja, i da o tome i o otvaranju žiro računa obavještava Agenciju u roku od tri dana.

“Politički subjekti su dužni da zatvore poseban račun za izbornu kampanju u roku od 90 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora i o tome obavijeste Agenciju u roku od tri dana”, kaže se u saopštenju.

Politički subjekti su, kako se navodi, dužni da dostave Agenciji petnaestodnevne izvještaje o prilozima pravnih i fizičkih lica - 5. avgusta, 20. avgusta i 4. septembra.

“Privremene izvještaje o troškovima kampanje dužni su da dostave pet dana prije dana održavanja izbora, odnosno 25. avgusta”, kazali su iz Agencije.

Kako su naveli, politički subjekti dužni su da dostave i izvještaje o prikupljenim i utrošenim sredstvima u toku izborne kampanje, sa pratećom dokumentacijom, u roku od 30 dana od dana održavanja izbora.

Iz ASK-a su kazali da neotvaranje posebnog žiro računa i nedostavljanje izvještaja utiče na narušavanje transparentnosti izbornog procesa, otvara sumnju u nezakonitost prikupljanja i trošenja sredstava za izbornu kampanju i povlači prekršajnu odgovornost.

Kalendar sa rokovima za dostavljanje izvještaje objavljen je na internet stranici Agencije.

“Podaci o ukupnom iznosu opredijeljenih sredstava za finansiranje izborne kampanje iz javnih izvora, od kojeg će se 20 odsto raspodijeliti u jednakom iznosu svim učesnicima izbora i podaci o dozvoljenoj visini troškova kampanje po političkom subjektu su dostupni na linku Opredijeljena sredstva”, kaže se u saopštenjua

Iz ASK-a su kazali da su subjekti koji pružaju usluge medijskog oglašavanja u izbornoj kampanji dužni da dostave Agenciji ugovore koje su zaključili sa političkim subjektima u vezi sa izbornom kampanjom u roku od pet dana od dana zaključenja ugovora.

“Agencija je dužna da predmetne ugovore u roku od pet dana od dana prijema objavi na svojoj internet stranici”, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.