Plenković: Žalimo zbog civilnih žrtava, akcija Oluja bila pravno legitimna
Andrej Plenković

Plenković: Žalimo zbog civilnih žrtava, akcija Oluja bila pravno legitimna

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je u Kninu žaljenje prema svim civilnim žrtvama rata u Hrvatskoj, i Srba i Hrvata.

"Kao zemlja koja je pobijedila u nametnom ratu žalimo zbog svih stradalih, žalimo zbog svih civila ne samo Hrvata, nego i Srba, kao i drugih", rekao je Plenković u govoru na svečanosti povodom 25. godišnjice Oluje, koji se u Hrvatskoj slavi i kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

On je naglasio da je akcija Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbježna i politički neophodna u ratu koji je nametnuo "velikosrpski režim Slobodana Miloševića".

"Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu", rekao je premijer.

Plenković je rekao da pijetet prema svim žrtvama očekuje i od hrvatskog društva, posebno predstavnika Srba, koji treba jasno da osude zločine nad Hrvatima.

On je ocijenio da je važno da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svog naroda, već i završetak rata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.