Institut u Igalu sankcionisao pacijente koji nisu poštovali mjere
Institut dr Simo Milošević u Igalu

Rajović

Institut u Igalu sankcionisao pacijente koji nisu poštovali mjere

Institut dr Simo Milošević u Igalu bio je prinuđen da sankcioniše i otpušta pacijente koji nijesu poštovali mjere, čiji je cilj sprečavanje širenja virusa korona, saopštila je izvršna direktorica tog rekreativno-zdravstvenog centra Gordana Rajović

Rajović je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG), podsjetila da je u Institutu prije dvadesetak dana registrovan prvi kovid pozitivan pacijent, što je, kako je pojasnila, nilo očekivano.

"Kad smo otvorili ustanovu bili smo spremni na to, s obzirom na to da pacijenti dolaze iz cijele države. Očekivano je bilo, ako se u obzir uzme epidemiološka situacija. Preventivno smo sve odradili, shodno protokolu Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT)", rekla je Rajović.

Govoreći o poštovanju mjera, Rajović je rekla da je na početku bilo problema, ali da se sada poštuju sve mjere.

"Bila sam prinuđena da sprovodimo sankcije, otpust pacijenata koji se ne pridržavaju, bilo je toga, imali smo opomene, upozorenja sankcije. I više nemamo problema. Jer ovo je veliki ulog, u pitanju je zdravlje pacijenta, osoblja i čitavih porodica, ne smijemo da se igramo sa tim", istakla je ona.

Provjere se, kaže, obavljaju od samog ulaza u Institut.

"Prije nego što pacijenti dođu, naše osoblje radi epidemiološku anketu, mjeri se tempreratura, zabranjene su posjete, vodi se računa o higijeni, nošenju zaštitne opteme, dezinfekciji", rekla je Rajović.

Nakon što je jedna pacijentinja bila kovid pozitivna, kaže Rajović, odmah je izolovana,

"I osoblje je izolovano, uzeti su bruisevi i na kraju niko od našeg osoblja nije bio pozitivan, što govori da smo sve mjere sprovodili kako treba", rekla je Rajović.

Pandemija je, naglasila je, jako puno uticala i na broj gostiju u Institutu.

"Nemamo priliv gostiju iz Norveške i ostalih zemlja. U problemu smo, bićemo na gubitku, ali gledamo da on bude što manji. Imamo trenutno oko 600 pacijenata i gostiju, a to su naši tradicionalni partneri preko Fonda PIO, sindikata, a ima i individualnih samoplatežnih pacijenata", rekla je Rajović.

Upoređujući ovu sa prethodnom godinom, istakla da je u istom periodu 2019. bilo oko 1.300 gostuju. 

Cijene usluga, kaže, nijesu mijenjali, jer su prilagođene tretmanima i paketima, a i minimalne su.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.