Pregovori o razgraničenju Podgorice i Tuzi odloženi za dva mjeseca
Ivan Vuković

Pregovori o razgraničenju Podgorice i Tuzi odloženi za dva mjeseca

Granice između Glavnog grada i opštine Tuzi ni poslije skoro dvije godine nije povučena, iako su stizale brojne najave da je proces gotov.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je u više navrata govorio da su blizu dogovora da bi prije neki dan odgovarajući na pitanje Dana saopštio da pregovora narednih dva mjeseca neće biti.

Ivan Vuković je kazao da su puno vremena i energije utrošili da dođu do konačnog rješenja sa Opštinom Tuzi.

"Ne očekujem da se bilo što desi u narednih mjesec, dva, ali do kraja godine ako bude političke mudrosti očekujem da opet sjednemo za sto i da proces dovedemo do kraja. On trenutno više opterećuje Opštinu Tuzi nego Glavni grad", kazao je Vuković.

Njegovu izjavu o razgraničenju juče nije želio da komentariše Nik Đeljošaj,predsjednik Opštine Tuzi.

Za razliku od Đeljošaja odbornici su kazali da je prekid pregovora za vrijeme izbora politički potez obje strane.

"Vremena je bilo dosta za dogovor, čak i na pretek. Da li je bilo volje od strane Glavnog grada je suštinsko pitanje. Mislim da nije i zato nemamo još dogovor između opštine Tuzi i Glavnog grada. Nekako se gradonačelnik Glavnog grada za ove dvije godine i profilisao u nekog ko je sklon bježanju od odgovornosti i odgovora građanima, pa i ne čudi što i sad pred izbore bježi od vrućih tema", navodi Štjefan Camaj, odbornik Demokrata u Skupštini opštine Tuzi.

Camaj ističe da će se morati riješiti pitanje razgraničenja, jer je to interes građana, i Opštine Tuzi i Glavnog grada.

"Valjda je sada puna koncentracija političkih aktera na izbore i izborni rezultat. Nadam se da će se pregovori nastaviti što prije, jer je to od interesa za Opštinu Tuzi i Glavni grad", ističe Camaj.

Šef kluba odbornika Bošnjačke stranke u SO Tuzi Mevludin Dizdarević kaže da je razgraničenje sa Podgoricom jedno od suštinskih pitanja za dalji razvoj Opštine Tuzi.

"Komisija nadležna za ova pitanja radi na razgraničenju Tuzi i Podgorice i ne želimo uticati na njihov rad ni direktno, a ni indirektno. Vjerujemo da će komisija raditi u interesu građana kako Podgorice tako i Tuzi. Od samog početka se zalažemo za komunikaciju koja će rezultirati opštem interesu građana. Zbog toga smo više puta u skupštinkim raspravama pozivali rukovodstva Tuzi i Podgorice da se dogovore i da nastavimo dobru saradnju sa Glavnim gradom. Takođe, smatramo da odlaganje rada komisije zbog parlamentarnih izbora nije političko pitanje. Želimo da dogovor između dvije opštine bude prihvatljiv za obje strane, a u korist građana. Na taj način bi se izbjegli politički uticaji u izbornoj borbi na rad komisije", rekao je Dizdarević.

Odbornik DUAEnis Đokajsmatra da su sada sve partije okupirane izborima i što boljim rezultatima, te da se zbog toga ne priča o razgraničenju.

"U kampanji svako gleda svoju političku stranu i ono što bi moglo doprinijeti boljim rezultatima. Mislim da priča oko razgraničenja Podgorice i Tuzi ne bi uticala na izborne rejtinge partija, ali da je bilo vremena da se to do sa da završi bilo je. Previše se odužilo, a to posebno Tuzanima ne ide u prilog. Zbog čega se odugovlači ne znam, ali ako je razgraničenje planirano do kraja godine to i nije neki dug period pa ćemo sačekati kad smo čekali skoro dvije godine. I do sada su imali dosta vremena da to završe", kaže Enis Đokaj.

 

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.