Patrijarh Irinej:
Patrijarh Irinej

Parastos žrtvama

Patrijarh Irinej: "Oluju" obilježavamo kao tragediju, braća Hrvati je slave kao najveću pobjedu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je večeras da jedina krivca protjeranog i ubijenog srpskog stanovništva tokom građanskog rata u Hrvatskoj bila to što su etnički Srbi i pravoslavne vjere.

"Oluju obilježavamo kao najveću tragediju, a naša braća Hrvati slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji", kazao je Irinej nakon parastosa na državnoj ceremoniji u Sremskoj Rači, na tromedji Srbije, fbraHrvatske i BIH, povodom Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine, prenosi Beta.

Danas se obeležava "tužan i tragičan događaj koji je doživio srpski, nevini narod" - rekao je o "Oluji", tokom koje je iz Hrvatske protjerano više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba.

Taj događaj za srpski narod "nije došao od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda sa kojim govori isti jezik i sa gotovo istom vjerom, a sa kojim je živio vijekovima i dijelio dobro i zlo", rekao je Irinej na mostu u Sremskoj Rači, preko kojeg su izbjeglice 1995. ušle u Srbiju.

Ocijenio je da protjerivanje Srba koje je u Hrvatskoj počelo 1941, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske, traje do "danas".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.