Beč: Novi park izgrade svakih 18 dana
Jedan od parkova u Beču

U planu park za rashlađivanje

Beč: Novi park izgrade svakih 18 dana

Grad sa najboljim kvalitetom života je ove godine proglašen i "najzelenijim gradom" na svijetu.

Beč kao milionska metropola ima rekordni udio zelenih površina od ukupno 53 posto - više od hiljadu parkova, 500.000 stabala kao i bezbroj zelenih površina u gradskom području.

U posljednjih deset godina su preuređena novoizgrađena 204 parka površine 65 hektara, pišeEurocomm-PR Sarajevo, a prenosi agencija Fena.

U borbi protiv klimatskih promjena i vrućina u gradu su brojne zelene površine od centralnog značaja.

"Iz tog razloga već godinama širimo zelene površine u Beču, tako da je sada na raspolaganju preko hiljaduparkova", objašnjava članica gradske Vlade za zaštitu okoline Ulli Sima.

Park za rashlađivanje

"Samo u posljednjih deset godina, nakon opsježnog redizajna, 204 parka su novoizgrađena ili ponovno otvorena. To je novi park svakih 18 dana",kaže Sima.

Beč u narednim godinama planira da preuredi još oko 137.000 kvadratnih metara parkova i zelenih površina. Jedan od tih redizajniranih parkova postaje i prvi park za rashlađivanje u Beču- Esterhazypark.

U središtu ovog parka biće postavljeni “tuševi” s vodenom maglom i zasađene biljke i sjenovito drveće.

Pored toga biće uklonjen dio asfaltne površine i betona da bi se zasadilo novo drveće, cvijeće i travnjaci.

Zahvaljujući instalaciji za rashlađivanje okolna temperatura će moći da se snizi za šest stepeni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.