Belgijska kompanija razvila proizvodnju 100 posto sintetičkih dijamanata
Ilustracija

Osvojio dva odsto tržišta nakita

Belgijska kompanija razvila proizvodnju 100 posto sintetičkih dijamanata

Belgijska kompanija Ejari od skoro je razvila tehnologiju proizvodnje stopostotno sintetičkih dijamanata sa izuzetno čistom strukturom.

Naučnici već decenijama rade u laboratoriji na usavršavanju imitacije prirodnog procesa dobijanja dijamanata.

Belgijsko preduzeće je zahvaljujući posebnim mikrotalasnim pećnicama uspjelo da proizvodi dijamante po slojevima kao u prirodi, prenosi Beta.

Profesor eksperimentalne fizike Ken Henen izjavio je da laboratorijski dijamant izgleda skroz kao pravi i da čak oni sa "stručnim okom" ne mogu da primjete razliku.

Hemijski sastav i optičke karakteristike su iste, jedina razlika je cijena.

Sintetički dijamant je već osvojio dva odsto tržišta nakita a neke poznate ličnost kao što je pjevačica Lejdi Gaga ga već nose.

Stručnjaci navode da bi takav dijamant koji ima svojstva električnog provodnika, mogao da se koristi u drugim oblastima, kao na primjer u tehnologiji za veoma jake kompjuterske mreže ili u energetici.

Belgijska kompanija će narednih deset godina da uloži više od 200 miliona evra za specijalne pećnice u cilju da godišnje proizvodi oko 200.000 kilograma sintetičkog dragulja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.