Gutereš:  Svijet bi mogao da doživi
Antonio Gutereš

Gutereš: Svijet bi mogao da doživi "generacijsku katastrofu", vraćanje djece u škole prioritet

Prvi čovjek Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da bi svijet mogao da doživi "generacijsku katastrofu" zbog zatvorenih škole usljed pandemije koronavirusa.

On je kazao da zbog toga vraćanje djece u škole mora da bude "prioritet broj jedan".

Kako je dodao, škole su zatvorene u 160 zemalja svijeta što utiče na oko milijardu učenika i studenata, prenosi Beta.

Takođe, najmanje 40 miliona djece je zbog pandemije propustilo predškolsko obrazovanje.

Brojevi koje je naveo su zapravo dodatak na raniji broj od 250 miliona djece koja nisu imala uslove da pohađaju školu prije pandemije.

"Suočavamo se sa generacijskom katastrofom koja bi mogla da upropasti nepoznati ljudski potencijal i uspori višedecenijski razvoj", rekao je Gutereš.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.