Evo nekoliko savjeta kako da bezbolnije smirite opekotine od sunca
Ilustracija

Evo nekoliko savjeta kako da bezbolnije smirite opekotine od sunca

Svi znamo da su, nažalost, opekotine od sunca na koži redovan pratilac ljetovanja, ali i izlaganja jakom i iznenadnom suncu – pogotovo nakon što smo zbog perioda hladnijih dana bili zatvoreni u kući.

Promjene na koži tada mogu da se kreću od slabog crvenila i zatezanja, pa sve do opekotina praćenih bolom i peckanjem, pa čak i stvaranjem plikova koji prskaju. Niko ne želi da dođe do ovog, ali – šta kada se ipak desi? Šta možete da uradite da biste olakšali sebi i svojoj koži da se se brzo i lijepo oporavi?

U nastavku pogledajte nekoliko prijedloga za opekotine od sunca: 

Komprese i hladna voda

Kao posljedica opekotina mogu da se jave upale na koži, zbog čega je preporučljivo da se hladi i kompresama prethodno potopljenim u hladnu vodu, bilo da se radi o onoj iz česme ili pak vodi rashlađenoj sa nekoliko kockica leda. Najbolje je da nakvasite veću krpu, koja se potom raširi po opekotinama, a proces se ponavlja na svakih nekoliko minuta, čim se krpa ugrije. Može da se aplicira nekoliko puta dnevno, u trajanju od 10 do 15 minuta.

Lijek iz kuhinje za opekotine od sunca

Neke namirnice pravi su melem za izgorjelu kožu.

2,5 dl slatkog mlijeka bez masnoća (ili sa što manje masnoća) razblažite sa četiri šolje vode, a potom ga rashladite sa nekoliko kockica leda. Obloge držite 15 do 20 minuta, a proces ponavljajte na svaka dva do četiri sata.

Jogurt treba direktno da mažete preko opečenih dijelova tijela. Nakon što se osuši, sa kože ga isperite čistom vodom, a zatim tapkajte mekim peškirom dok se koža ne osuši.

Kesice čaja koristite ukoliko nastanu opekotine na očnim kapcima. Prije stavljanja na oči, treba ih potopiti u hladnu vodu. Tanini iz čaja sigurno će da smanji otok i da ublaži bol.

Blagotvorne kupke

profimedia0034991208

Foto: Ilustracija

Kupanje sapunom može da isuši i da iritira izgorjelu kožu. Isto važi i za tečne sapune i kupke. Ako se insistira na upotrebi sapuna, onda bar treba da izaberete neki koji je blag, a nakon nanošenja temeljno ga isperite.

Preporučljivo je kupanje u što hladnijoj vodi. Voda se može postepeno da rashlađuje, da bi se tijelo adaptiralo. Nakon kupanja, kožu treba blago da tapkate čistim peškirom. Za ublažavanje bola, svraba i zategnutosti kože u vodu za kupanje sipajte:

– sirće, najbolje bijelo ili jabukovo (sipajte 1 šolju u kadu napunjenu hladnom vodom),

– sodu bikarbonu, koja rastvorena u mlakoj vodi efikasno otklanja bol. Nakon kupanja u ovom rastvoru, ne koristite peškir, već pustite da se soda osuši na koži.

Kreme i losioni za tijelo

Poslije primjene obloga, tijelo namažite debelim slojem kreme, ili je natopite losionom ili uljem.

Kožne iritacije i upale mogu se najbolje da saniraju topičnim losionima, sprejevima ili mastima koje sadrže 1% hidrokortizona. Aloja nalazi sve širu primjenu, pa i u medicini, jer se pokazalo da efikasno regeneriše kožu i podstiče zarastanja rana. Prije primjene bilo kojeg sredstva na bazi aloje, obavezno testirajte osjetljivost kože na proizvod.

Kada je riječ o opekotinama srednjeg intenziteta, u apoteci se mogu da kupe anestetici koji ublažavaju bol i svrab. Pritom treba da imate u vidu da se na oštećenu kožu najlakše nanose preparati u spreju.

Voda za brži oporavak

Da bi se eliminisala suvoća kože uzrokovana opekotinama, stručnjaci predlažu unošenje veće količine vode. Voće s visokim sadržajem vode, poput lubenice ili dinje, organizmu može da obezbijedi velike količine tečnosti, a pritom je odličan izvor likopena – antioksidansa koji štiti ćelije od tumora.

San

53de604352ec46cb802223b55bfa64d2spavanje13804807618568previewOrg

Foto: Ilustracija 

Da bi se tijelo potpuno oporavilo, potrebno mu je kvalitetnog sna. Stručnjaci preporučuju da se prije spavanja po krevetu pospe talk, kako bi se ublažio osjećaj peckanja i trenja.

Pažljivo s plikovima

Plikovi su znak ozbiljnih opekotina i kao takvi moraju se pažljivo da tretiraju. Najbolje je ne dirati ih, jer u protivnom može da dođe do infekcije. Kožu s plikova nikako ne treba da skidate, jer ona štiti mladi epiderm od daljeg uticaja sunčevih zraka, kao i od infekcija.

Zapamtite ova pravila

Trideset minuta prije napuštanja kuće obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom, čak i kad je oblačno. Pritom ne zaboravite i na zaštitu usana, ruku, ušiju i zadnjeg dijela vrata. Nanosite kremu nakon svakog izlaska iz vode ili obilnijeg preznojavanja. Ukoliko se želi postići potpuna zaštita od UVA i UVB zraka, birajte kremu koja sadrži cink-oksid, titanijum-dioksid ili avobenzon.

 

Ljepota i zdravlje 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.