Predstavnici lokalne uprave sa udruženjima tivatskih pčelara  o mogućim vidovima podrške
Foto: Opština Tivat

Predstavnici lokalne uprave sa udruženjima tivatskih pčelara o mogućim vidovima podrške

Konsultativni sastanak predsjednika Opštine Tivat Siniše Kusovca sa tivatskim pčelarima, održan je krajem protekle nedjelje uz podršku Sekretarijata za turizam i preduzetništvo i Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat, i jedan je u nizu planiranih sastanaka sa predstavnicima tivatske privrede.

U saopštenju su istakli da ovi susreti za cilj imaju da se privrednici Tivta obavijeste o svim usvojenim i predloženim mjerama ekonomske podrške Vlade Crne Gore i Opštine Tivat, ali i da se lokalna uprava upozna sa izazovima i  problemima na koje nailaze privrednici.

"Članovima tivatskih udruženja pčelara obratili su se predsjednik opštine i sekretarka Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode Rajka Jovićević, koja je navela da su svi zahtjevi pčelara pristigli nadležnom sekretarijatu po osnovu opštinske Odluke o podsticajima u razvoju poljoprivrede za 2020. ispunjeni", navodi se u saopštenju Opštine Tivat.

Jovićević je takođe podsjetila da je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javne  pozive za dodjelu sredstava kao vid podsticajnih mjera za pčelare. Svi zainteresovani registrovani pčelari mogu se obratiti Sekretarijatu za turizam i preduzetništvo, kako bi dobili potrebne sugestije i pomoć oko načina na koji se može aplicirati za ova sredstva.

Prisutnima se ispred Udruženja tivatskih pčelara obratio predsjednik udruženja Branko Samardžić.

On je istakao zadovoljstvo zbog mogućnosti da se o problemima  i potrebama pčelara razgovara na ovakav način i zahvalio što Opština Tivat i nadležni Sekretarijat izlaze u susret zahtjevima registrovanih pčelara.

Sasastanka2

Foto: Opština Tivat

Od strane članova udruženja moglo se čuti kako je najveći trenutni problem činjenica da tekuća godina nije medonosna i da je najveći izazov za sve tivatske pčelare da prehrane pčelinja društva kako bi ona opstala.

U ovom smislu Udruženje će se i zvaničnim zahtjevom za subvencioniranje potrebne hrane i preparata obratiti Opštini Tivat i nadležnom Sekretarijatu.

"Na sastanku su se čule sugestije pčelara, da bi model subvencioniranja po osnovu broja košnica, mogao biti jedan od budućih vidova podrške", poručili su u saopštenju.

Takođe, pčelari su predložili i plansku sadnju medonosnog bilja na području opštine, čime bi se direktno uticalo na količinu proizvedenog meda. Jedan od zahtjeva pčelara je i pomoć oko nabavke za kosilicu, koju bi članovi pčelarskih društva zajedno koristili.

Podrška Opštine Tivat građanima i privredi kroz usvojene i predložene ekonomske mjere u 2020.godini, a radi prevazilaženja i ublažavanja  posljedica epidemije iznosiće 1.473.269,25€ 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.