Njemačka: Učenici se vraćaju u školske klupe, ovo će biti nova pravila u jeku pandemije koronavirusa
Ilustracija

Njemačka: Učenici se vraćaju u školske klupe, ovo će biti nova pravila u jeku pandemije koronavirusa

Desetine hiljada školske djece vraćaju se u škole u sjevernoj Njemačkoj u ponedjeljak, a kraj ljetnih praznika donosi velik test u postupanju za vrijeme pandemije koronavirusa.

Meklenburg-Zapadna Pomeranija prva je od 16 njemačkih saveznih država koja završava ljetne praznike, prenosi Index.hr

Učenici odvojeni u grupe

Svih 152.000 učenika u toj regiji vratiće se u učionice prvi put otkad su škole zatvorene u sklopu mjera sredinom marta.

Kako bi se opasnost od zaraze svela na najmanju mjeru, učenici su odvojeni u grupe koje se neće miješati, iako su u grupama ukinuta pravila fizičkog razmaka.

Jan Bonin, glavni učitelj u osnovnoj školi Rojtershagen u gradu Rostoku, rekao je kako je siguran da će dobro početi.

Obavezne maske, učenike koji ih ne budu nosili neće tolerisati 

"Maske su obavezne u školskim prostorijama", rekao je Bonin za dpa te dodao da su učenike koji su bili nervozni ili nesigurni zbog novih normi pozdravili i podržali učitelji.

Istaknuo je da se neće tolerisati učenici koji neće da nose masku. 

Nekoliko ostrva u saveznoj državi Schlesvig-Holsten takođe nastavlja nastavu u ponedjeljak, a lučki grad Hamburg nastavlja u četvrtak.

Škole u Berlinu i državi Brandenburgu priključuju se sledeći dan, kao i najnaseljenija država Sjeverna Rajna .

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.