Glavni grad Podgorica

Radovi na izgradnji novog mosta preko Morače teku planiranom dinamikom

Radovi na izgradnji novog mosta preko Morače na trasi Jugozapadne obilaznice, koja povezuje Petrovačku i Cetinjsku magistralu intenzivno se odvijaju i teku u skladu sa planiranom dinamikom, kazali su iz Glavnog grada.

"I pored problema izazvanih epidemijom koronavirusa, te otežane nabavke opreme i materijala, smanjenja broja radnika na gradilištu kako bi se ispoštovala predviđena fizička distanca, radovi na izgradnji mosta biće najkasnije završeni u predviđenom roku, odnosno u aprilu 2021.", istakli su iz Glavnog grada.

Kako se dalje navodi, imajući u vidu da je izvođač radova kompanija Bemax, u saradnji sa kompanijom Crnagoraput AD, koja većinu projekata završava i prije predviđenog roka, očekuju da će to biti slučaj i sa novim mostom na Morači.

Na mostu su završeni radovi na pobijanju šipova, urađena su četiri pomoćna stuba za skelu i radovi na izgradnji šipova temelja za centralni stub.

"Takođe, završeno je i betoniranje stubova oporaca, čeonog i krilnih zidova, kao i montaža oplate, bušenje i ugradnja šipova za zagat, montaža i ugradnja pomoćnih ležaja za „čelični kljun“ i postavljanje „čeličnog kljuna“ u početni položaj, a započeto je i armiranje prvog takta mosta”, objašnjavaju iz Glavnog grada.

Podsjećaju, za izradu glavnog projekta i izgradnju mosta po sistemu „ključ u ruke“ (druga dionica Jugozapdne obilaznice) potpisan je ugovor sa konzorcijumom “Crnagoraput AD – Bemax d.o.o.”.Vrijednost ugovora je 5.798.320 eura.

Most je koncipiran kao konstrukcija na dva raspona po 75 m. Središnji, ujedno i jedini stub se veže s rasponskom konstrukcijom, a završava pilonom koji nadvisuje rasponsku konstrukciju za 31 metar. S pilona se na objekat veže ukupno 7 vješaljki na svaki raspon koje se vežu na središnju osu konstrukcije.

Izgradnja Jugozapadne obilaznice počela je u avgustu 2018. godine. Predstavlja saobraćajnicu primarne mreže, koja čini vezu između magistralnog puta Podgorica-Cetinje i magistralnog puta Podgorica-Petrovac.

“Podgorica će na ovaj način izgraditi dio saobraćajnog prstena oko grada, jer će nakon završetka izgradnje obilaznice grad biti značajno rasterećen od tranzitnog saobraćaja. Obilaznica je dužine 3.621 metar, a podijeljena je na tri dionice i sadrži tri objekta most preko rijeke Morače, dužine 150 metara, nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4 metra i podvožnjak prema Botunu. Prva dionica, duga 1,35 kilometara, proteže se od raskrsnice sa Cetinjskim putem do mosta preko rijeke Morače, druga dionica je duga 200 metara i na njoj se nalazi most, dok je treća dionica, od mosta preko rijeke Morače do raskrsnice sa putem Podgorica-Petrovac, a duga je dva kilometra", zaključuju iz Glavnog grada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.