U strahu od korone sterilišu novčanice u veš mašini, mikrotalasnoj...
Ilustracija

Stanovnici Južne Koreje

U strahu od korone sterilišu novčanice u veš mašini, mikrotalasnoj...

Zabrinuti stanovnici Južne Koreje u tolikom su strahu od zaraze koronavirusom da mnogi među njima poslednjih pola godine stavljaju novčanice u mikrotalasne pećnice ili mašine za veš, pritom ih uništavajući u nastojanju da ih temeljno "očiste" od koronavirusa.

Centralna banka Južne Koreje objavila je da su stanovnici u proteklih šest mjeseci zamijenili tri puta više oštećenih novčanica nego u istom razdoblju prošle godine, a vjeruje se da ih je većina uništena u nastojanju da se novčanice dezinfikuju na potpuno neprikladan način - u mikrotalasnij pećnici ili mašini za veš.

Zvaničnik banke Rojtersu je rekao da ukupna vrijednost oštećenih novčanica koje su između januara i juna vraćene u banku pošto su izgorjele u mikrovalnim pećnicama ili su oprane u mašinama iznosi 1,32 milijarde vona ili oko 1,1 miliona dolara. Za poređenje, u istom razdoblju prošle godine u banke su klijenti vratili novčanice u vrijednosti od 480 miliona vona ili 400.000 dolara.

Navodi se da je banka u prvoj polovini 2020. bila prisiljena da uništi novčanice i kovanice u vrijednosti od 2,69 milijardi vona.

Kao ekstreman primjer 'pranja' novca banka je navela slučaj klijenta kojeg su službenici nazvali Um. On je u banku stigao kako bi zamijenio 35,5 miliona vona koje je oštetio pošto ih je temeljno oprao u mašini za veš. Banka je uspjela da mu zamijeniti samo 22,9 miliona vona, što znači da je izgubio 35 odsto novca.

Drugi slučaj odnosi se na osobu koju su nazvali Kim. Ona je u mikrotalasnu pećnicu zbog sterilizacije stavila 5,2 miliona vona. No šteta nije bila prevelika pa je banka Kim ipak zamijenila veći dio novčanica.

Iz banke su u martu obavijestili javnost da sve novčanice koje svakodnevno stižu u tu ustanovu u svojevrsnom 'karantinu' provode dvije nedjelje da bi s njih nestao koronavirus. Tek potom idu dalje u opticaj. U sklopu borbe protiv koronavirusa dio novčanica se iz mjera predostrožnosti spaljuje i zamjenjuje novima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.