Dogovorena koalicija DF-a, SNP-a, Narodnog pokreta, Prava CG i ostali: Krivokapić na čelu liste
Zdravko Krivokapić, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

"Svi zajedno" slogan

Dogovorena koalicija DF-a, SNP-a, Narodnog pokreta, Prava CG i ostali: Krivokapić na čelu liste

Profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić biće nosilac liste velikog saveza u kome će se naći Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti, prenose “Vijesti”.

Koalicija je dogovorena u petak veče, iako su prve informacije ukazivale da bi se sve moglo otegnuti i preko vikenda jer se čekala saglasnost SNP i Miodraga Dake Davidovića, koordinatora Narodnog pokreta.

Krivokapić se nedavno u javnosti pojavio kao jedan od osnivača NVO “Ne damo Crnu Goru” koja se smatra bliskom Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a koja je u kratkom roku organizovala niz javnih tribina, a na kojima su učestvovali episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović... Koalicija ima radni naziv “Svi zajedno!”

Na drugom mjestu se očekuje lider Nove Andrija Mandić, na trećem Milan Knežević lider DNP-a. Pozicija četiri rezervisana je za ženu, prema dogovoru lidera partija koji je ranije postignut sa ženskom političkom mrežom, dok će se na petoj poziciji naći lider PZP-a Nebojša Medojević.

df

Knežević, Mandić, Medojević

Sedma pozicija već je rezervisana za predsjednika vanparlementarne Prave Crne Gore Marka Milačića.

markomilacic

Marko Milačić

Zajedničku listu zagovara zvanični Beograd, pa su navodno predstavnici predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča direktno uključeni i vrše pritisak na objedinjavanje dijela opozicije, za šta saglasnost stiže i iz djelova SPC.

Socijalistička narodna partija bi trebalo da dobije četiri mandata među prvih 20 na listi, što je bio i jedan od zahtjeva u pregovorima. Ujedinjena Crna Gora će dobiti jedno mjesto među prvih deset, i jedno mjesto na “granici prolaza”. Još se traži “adekvatno mjesto” za kandidate ostalih konstituenata Narodnog pokreta. Još uvijek se pregovara o tome da se na listi, među projektovanim garantovanim mandatima, nađe još neka stranačka ličnost.

SNP je imao problem oko podrške koaliciji sa DF-om, ali je uslov da lider partije Vladimir Joković dobije saglasnost za ukrupnjavanje bio da tu bude i Narodni pokret, što je ispunjeno.

DF je kvotu na izbornoj listi cijenio na osnovu poslaničkih mandata sa parlamentarnih izbora 2016, a sigurni kandidati SNP-a su predsjednik stranke Joković i Dragoslav Šćekić, predsjednik Opštine Berane, a kao treća se spominje Danijela Đurović, potpredsjednica iz Herceg Novog, naveo je izvor TV Vijesti.

Članice Narodnog pokreta Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora i Aleksandar Damjanović (biran na listi SNP-a) imaju četiri mandata na izborima 2016, pa smatraju da im i sada toliko pripada. U toj listi su i pojedinci iz građanskih inicijativa koje su učestvovale na lokalnim izborima od primorja do sjevera. Takođe i pojedine vanstranačke ličnosti, među kojima pojedinci bliski crkvi, te Davidović.

Prema informacijama TV Vijesti, izvjesnija je opcija da na listi bude predstavnik Ujedinjene dr Vladimir Dobričanin.

“Ostale stranke Narodnog pokreta, prvenstveno Radnička partija Maksima Vučinića, eventualno bi mogla da računa na jedan mandat, ali vjerovatno ne među prvih 20 mjesta. Pitanje je i da li će se i iz čije kvote naći mjesto za Aleksandra Damjanovića koji je kao nezavisni poslanik bio dio koalicije „Da svako ima“ i čiji su ključni konstituenti, SNP, Ujedinjena i Radnička. Damjanović je iz poslaničkih klupa posljednjih mjeseci napadao sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, po čemu se prepoznaje i politika stranaka Narodnog pokreta, ali i SNP-a, čiji je on član i poslanik nekada bio. Važi za solidnog poznavaoca ekonomije, pa bi ga i zato ovaj savez rado vidio u svojim redovima”, navodi izvor TV Vijesti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.