Lokalni ribari otkrili borbeni brod u podmorju u blizini Ade Bojane
Foto: TVCG

Lokalni ribari otkrili borbeni brod u podmorju u blizini Ade Bojane

Lokalni ribari Ivo Knežević i Fikret Dermaja, prije nekoliko dana uočili su veliki brod u blizini Ade Bojane. Iako već godinama izlovljavaju ribu baš na tom području, ni slutili nijesu da će ovo biti tako "veliki ulov".

Nakon što su bili sigurni da se na dnu mora nalazi veliki brod pozvali su nadležne institucije i obavijestili ih. Ubrzo zatim stigla je i ekipa ronilaca Regionalnog centra Bijela, kako bi obavili prva istraživanja, na inicijativu ministra poljoprivede i ruralnog razvoja Milutina Simovića,prenosi RTCG.

I ono što su mogli vidjeti je fascinantno, u pitanju je borbeni broj, vidljiva su i torpeda. 

Još je rano govoriti koliko je brod star, ali je utvrđena dužina broda, oko 50 metara.

41

Foto: RCUD Bijela

Ono što sljedi su dalja opsežna istraživanja, jer pretpostavljaju da se u unutrašnjosti broda nalazi i naoružanje i municija. I na osnovu prvih pregleda, izgleda da je brod potopljen u borbenim dejstvima, jer je primjećena pukotina u blizini pramca.

Cilj je, svakako, istražiti svaki detalj, ukloniti naoružanje sa broda, i zaštiti lokalitet od devastatora.

U nekom budućem periodu u planu je valorizacija u okvirima turističke ponude. No, na području Ulcinja nalazi se više potopljenih brodova i galija iz raznih istorijskih epoha, pa je i ovo vrlo otkriće od velikog značaj.

TVCG/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.