Begić: Pacijenti će umjesto 21 dan u samoizolaciji provoditi 14 dana
Senad Begić

"Zaraznost oboljelih znatno kraća nego što se prvobitno mislilo"

Begić: Pacijenti će umjesto 21 dan u samoizolaciji provoditi 14 dana

Crna Gora će skratiti vrijeme samoizolacije Covid-19 pozitivnih sa 21 na 14 dana kako su to uradile brojne države u okruženju i šire, kazao je za CdM pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, doktor Senad Begić.

On je kazao da najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost oboljelih znatno kraća nego što se prvobitno mislilo te da su pacijenti zarazni dan-dva prije pojave simptoma. Kako je objasnio, zaraznost raste sa pojavom simptoma, najveća je tokom prva dva dana da bi nakon toga polako opala i izgubila se tokom prvih 10 dana bolesti kod onih pacijenata koji su imali blage simptome. Zaraznost asimptomatskih slučajeva traje i kraće.

"Uvažavajući ova naučna saznanja, najnovije preporuke američkog Centra za prevenciju bolesti od 27. jula, predviđaju da inficirani pacijenti bez simptoma mogu napustiti izolaciju već nakon 10 dana bez kontrolnog pregleda. Preporuke se, međutim, ne odnose na pacijente koji imaju simptome, a nalaze se u samoizolaciji ili na bolničkom liječenju kao ni za pacijente sa teškom kliničkom slikom koji se smatraju oporavljenim najmanje tri dana nakon povlačenja kompletnih simptoma što kod određenih težih pacijenata može da traje poprilično dugo. U svakom slučaju izolacija i oporavak kod svih pacijenata mora trajati najmanje 14 dana", poručio je Begić.

On je istakao i da nalaz PCR testa nije presudan za prestanak samoizolacije, niti za proglašavanje oporavka.

"Za pacijente sa simptomima, makar oni bili i najblaži, samoizolacija može prestati ako je prošlo najmanje 14 dana od pozitivnog testa odnosno od dana kada je uzorak uzet, i ako pacijent najmanje tri uzastopna dana ne koristi terapiju i nema simptome", kazao je Begić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.