Joković: Koalicija sa DF-om i Narodnim pokretom najbolja opcija
Vladimir Joković

Glavni odbor će donijeti odluku

Joković: Koalicija sa DF-om i Narodnim pokretom najbolja opcija

Najbolje bi bilo da SNP na izbore izađe u koaliciji sa Demokratskim frontom i Narodnim pokretom, ali o tome će odlučiti Glavni odbor u nedjelju, kazao je za Pobjedu Vladimir Joković, predsjednik SNP-a.

Joković je rekao da će danas zasjedati Izvršni odbor koji će dati preporuku Glavnom Odboru o tome šta je najbolja opcija za izlazak na parlamentarne izbore 30. avgusta.

''Glavni odbor će na elektronskoj sjednici u nedjelju donijeti konačnu odluku'', rekao je Joković.

Nije precizirao da li je dogovor o koaliciji već postignut, ali je kazao da je to najbolja opcija za koju se SNP od početka zalagala.

''Željeli smo ukrupnjavanje opozicije i za to se zalagali sve vrijeme. Svi zajedno da izađemo na izbore'', kazao je Joković.

Glavni odbor odluku o koaliciji, prema partijskom statutu, moraće da donese dvotrećinskom većinom, dok o samostalnom nastupu odlučuje prostom. Na prethodnoj sjednici Izvršnog odbora partije, kako je Pobjeda pisala, bilo je različitih mišljenja o tome šta je najbolje za SNP kada je izlazak na izbore u pitanju, ali je postignuta saglasnost da će jednoglasno prihvatiti svaku odluku Glavnog odbora.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, SNP je blizu odluke da na izbore izađe sa DF-om i Narodnim pokretom, čiji je osnivač Miodrag Daka Davidović. Narodni pokret čine grupa nezavisnih poslanika, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Demokratska srpska stranka, Miholjski zbor, Demokratska stranka jedinstva, Podgorička gospoda, kao i dio intelektualaca. Na listi će biti i Prava Crna Gora, koja nikada ranije nije učestvovala na parlamentarnim izborima.

SNP je dugo „vagala“ o tome koji je najbolji način da izađe na izbore, pa je i sjednica Glavnog odbora prolongirana više puta. Dosta je bilo oprečnih razmišljanja. Dio partije je priželjkivao samostalan nastup na izborima, dok je Joković bio uporan u saopštavanju da će SNP do posljednjeg trenutka čekati da se ujedini dio opozicije koji još nije odlučio o načinu izlaska na izbore. Joković je više puta javno pozivao na jedinstvo opozicije, ali nije uspijevao u tome. Bezuspješno je pozivao opoziciju da formiraju savez za spas Crne Gore, a na sastanak na koji je pozvao sve opozicione predstavnike, održan u junu, došli su samo Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i Ura. Najveći opozicioni savez – DF nije se pojavio, niti se zvanično oglašavao. Joković pred medijima tada nije krio razočarenje, ali je kazao da je i dalje raspoložen da čeka opoziciono ujedinjenje.

Nakon neuspjelog sastanka, iz SNP-a nije zvanično saopštavano da li i sa kim pregovaraju o koaliciji, i šta su partijski zahtjevi. Mediji su spekulisali da će SNP biti dio Narodnog pokreta, zatim da će biti na zajedničkoj listi sa DF-om, te da se sa tim političkim savezom spori vezano za broj mandata, tražeći četiri poslanička mjesta umjesto tri, kako joj je nuđeno.

SNP će, ukoliko Glavni odbor donese odluku o izlasku na izbore u koaliciji, koalicioni sporazum morati da potpiše u naredna tri dana, jer rok za predaju izbornih lista ističe 4. avgusta u ponoć.

Nosilac liste vanstranačka ličnost, mandate i listu tek dogovaraju

Prema saznanjima Pobjede, u vrhu DF-a, Narodnog pokreta i SNP-a postoji načelan sporazum da bi nosilac liste trebalo da bude vanstranačka ličnost dok će se o raspodjeli mandata tek pregovarati, što bi mogao biti kamen spoticanja u postizanju koalicionog sporazuma.

''Vanstranačkog kandidata će predložiti DF kao najjači konstituent a SNP u okviru koalicije očekuje minimum četiri sigurna mandata ali je pitanje da li DF i Miodrag Daka Davidović mogu to da im garantuju. U okviru tog saveza je kumulativno osam partija i svaka želi da se što bolje pozicionira'', rekao je izvor Pobjede.

Izvori Pobjede su kazali da je izvjesno da će se na listi naći lideri svih partija konstituenata izuzev Gorana Danilovića koji je rekao da ne želi na listu.

''Da li će na listi biti Davidović to zavisi od njega'', rekao je izvor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.