SAD nastavljaju da podržavaju CG u borbi protiv dezinformacija i hibridnih napada
Ilustracija

SAD nastavljaju da podržavaju CG u borbi protiv dezinformacija i hibridnih napada

Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović i šef Biroa za evropske poslove Stejt Departmenta SAD ambasador Filip T. Riker razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, uticaju COVID-19 pandemije na predstojeće izbore, dijalogu između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, istrajnim hibridnim prijetnjama i kampanji dezinformacija usmjerenoj protiv Crne Gore od strane malignih spoljašnjih aktera, kao i o crnogorskom pristupnom putu ka Evropskoj uniji.

Darmanović je kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, izrazio zahvalnost na američkoj podršci, uključujući pomoć u borbi protiv COVID-19, kao i na pozitivnoj ulozi koju Sjedinjene Države igraju u Crnoj Gori.

Naglasio je da Crna Gora dijeli snažne demokratske vrijednosti sa Sjedinjenim Državama, te ponovio crnogorsku posvećenost ka postizanju napretka u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da je strateško partnerstvo sa SAD-om u vrhu crnogorske vanjskopolitičke agende, naglasivši da je Crna Gora pouzdani član NATO saveza i da smo u potpunosti privrženi promociji zajedničkih vrijednosti i borbi protiv izazova sa kojima se Alijansa suočava.

Ambasador Riker je podvukao značaj važnosti američko-crnogorskog odnosa, o čemu svjedoči posjeta državnog sekretara Majka Pompea u oktobru 2019. godine, te pohvalio Crnu Goru za ogromna dostignuća u pogledu otvaranja svih pregovaračkih poglavlja u procesu evropske integracije.

Pozdravio je crnogorsku posvećenost njenom zapadnom putu, te ulaganje dodatnih napora na zatvaranju pristupnih poglavlja. Naglašavajući da Sjedinjene Države cijene Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju kao najnovije NATO članice, ambasador Riker je dodao da je njihov doprinos veoma značajan za region.

"Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju Crnu Goru kao partnera i saveznika u borbi protiv dezinformacija i hibridnih napada od strane malignih spoljašnjih aktera", kazao je Riker.

Naglašavajući značaj crnogorske suverenosti, oba zvaničnika su se saglasila da je Crna Gora davala važan doprinos Evropi kroz istoriju i založili se za produbljivanje snažnih bilateralnih veza, prijateljstva i saradnje između Sjedinjenih Država i Crne Gore.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.