191 pacijent u bolnicama; Medenica: Skratićemo samoizolaciju, zabrinjavajuće što oboljeli ne prijavlju kontakte
Sa pressa, foto: PR Centar

1.2% pacijenata u teškom stanju,

191 pacijent u bolnicama; Medenica: Skratićemo samoizolaciju, zabrinjavajuće što oboljeli ne prijavlju kontakte

9 ipo odsto oboljelih, kojih je u Crnoj Gori 1990, 191 pacijent je hospitalizovan, saopštio je dr Nemanja Radojević pomoćnik direktora Kliničkog centra CG na pressu NKTa.

"28 kovid pozitivna pacijenta su na liječenju u Kliničkom centru CG, u bolnici u Baru 27, dva su na opservaciji, u Beranama 62, jedan na opservaciji, , Nikšiću 36, devet na opservaciji, Brezoviku 24, Kodri 2, Pljevljima 7, stacionaru u Rožajama 5. 25 pacijenata je u težem zdravstvenom stanju, od toga devet na nekom od oblika mehaničke potpore disanja, dva pacijenta su na respiratoru.", kazao je Radojević navodeći da 1.2% pacijenata u teškom stanju, 0.5% na teškoj ventilaciji.

"Podaci pokazuju da imamo blažu sliku ali to nam nikako ne dozvoljava da se opustimo. Zabrinjavajuća je to što pozitivni pacijenti ne prijavljuju kontakte. Apelujem na sve da budu savjesni.", naveo je Radojević.

radojevic

Kako je kazao, u crnogorskom zdravstvenom sistemu pozitivno je 89 zdravstvena radnika, od čega 16 ljekara, 61 tehničar i medicinska sestra i 12 nemedecinskih radnika. 49 zdravstvena radnika su u samoizolaciji.

Dr Sanja Medenica načelnica Službe za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje  istakla je da oboljeli u manjem broju prijavljuju kontakte.

"Naša obaveza je da prijavljujemo kontakte jer to je mjera kojom kontrolišemo epidemiju.", naglasila je ona.

Odgovarajući na pitanje novinara o uslovima i mjerama za početak školske godine, dr Medenica je istakla da se radi na preporukama i da će javnost biti blagovremeno obaviještena o planu nastavka školovanja od septembra.

Medenica je kazala da će period samoizolacije biti skraćen.

"U skladu sa preporukama SZO i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, napravili smo radnu grupu i mislim da će sjutra biti gotov protokol koji će predvidjeti trajanje samoizolacije", kazala je ona. Ona je navela da će se period samoizolacije skratiti a da je do sada taj period tekao od trenutka kada se potvrdi pozititivan test.

medenica

Istakla je da se testiranje radi po prioriteteima te da se i radi testiranje za one građane koji putuju van zemlje, radi liječenja, posla a u skladu sa planom.

Komentarišući pitanje izbora, ocijenila je da su i druge zemlje organizovale izbore, i da za razliku od marta i prvog talasa kada su odloženi oni u Tivtu,  postoji više znanja o epidemiji i  stav da moramo naučiti da živimo sa virusom.

Dr Radojević  je dodao da su u odnosu na mart, kapaciteti značajno unaprijeđeni, da se danas bolje kontroliše epidemija i da se više zna o samom virusi, primjenjuje druga terapija...Istakao je i da se je broj oboljelih u odnosu na broj testiranih počeo značajno da opada.

"Zarazne bolesti su nepredvidive i dalje će situacija zavisiti od svih nas, od mjera koje se budu preduzimale... Mislim da se danas više obraća pažnja na sve preporuke koje smo dali i mislim da sve to daje rezultate," kazala je Medenica.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.