Ilustracija

"U svijetu na svakih 30 sekundi nestane jedna osoba, pandemija koronavirusa značajno pogoršala situaciju"

Svakih 30 sekundi jedna osoba na svijetu biva eksploatisana i uvedena u lanac trgovine ljudima. Kako bi se cio svijet borio protiv ove vrebajuće opasnosti, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2013. godine 30. jul proglasila Svjetskim danom borbe protiv trgovine ljudima.

U Evropi na dnevnom nivou nestane čak 40 osoba. U posljednjoj deceniji djeca su postala meta broj jedan u očima trafikera, a pokušaji eksploatacije i regrutovanja maloletnika najčešće se vrše putem interneta.

Zdravstvena situacija izazvana virusom Covid-19 dodatno je uticala na povećanje broja žrtava trgovine ljudima iz više razloga. Trafikeri su prilagodili svoje modele ponašanja "novoj normali", što se posebno reflektovalo kroz pojačano prisustvo mladih i djece na internetu, kao i zloupotrebu savremenih komunikacionih tehnologija.

Sa druge strane, s obzirom na ograničavanje kretanja, smanjenu dostupnost socijalnih i javnih usluga, žrtve trgovine ljudima imaju još manje šanse da pobjegnu i pronađu pomoć. Takođe, Covid-19 je pogoršao situaciju pružajući trgovcima lako dostupne žrtve, imajući u vidu da je polovina svjetske radne snage suočena sa ogromnim poslovnim gubicima, smanjenim platama i prekidom normalnog života. Nažalost, i obavezno nošenje maski je dodatno otežalo prepoznavanje nestalih osoba.

Nacionalna telefonska linija za trgovinu ljudima u Americi saopštila je da je broj slučajeva porastao za 40% tokom pandemije, i da trenutno vlada sve veća potreba za  udruženom snagom zajednica, porodica i društvenih resursa, kako bi se ova statistika smanjila.

"Djeca su uslijed pandemije koronavirusa usmjerena na internet više nego ikada prije, što sa sobom donosi brojne opasnosti, budući da na digitalnim kanalima u prosjeku čak 750.000 predatora vreba u svakoj sekundi. Njihov cilj je vrbovanje maloljetnih lica za kriminalne radnje, od kojih je najčešća i najopasnija uvođenje u lanac trgovine ljudima. Na primjer u Srbiji je najmlađa žrtva vrbovanja putem interneta imala samo devet godina. Zato je veoma važno da svakog dana, svake nedelje, svakog mjeseca skrećemo pažnju i što više govorimo na ovu temu, kako bismo doprinijeli efikasnoj borbi”, rekla je Ana Krstajić, globalna predstavnica Fondacije UNITAS, povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

UNITAS Fondacija je međunarodna humanitarna organizacija koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.