Turska: Prva molitva u Aja Sofiji nakon 86 godina
Bajram namaz u Aja Sofiji

"Vjernici morali poštovati mjere protiv koronavirusa"

Turska: Prva molitva u Aja Sofiji nakon 86 godina

U istanbulskoj džamiji Aji Sofiji klanjan je bajram-namaz prvi put poslije 86 godina, javlja Anadolija.

Vjernici su morali poštovati mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa među kojima su socijalna distanca, korištenje zaštitnih maski, vlastitih sedžada...

Prethodno je zbog pandemije koronavirusa u džamiji i njenoj okolini obavljeno čišćenje i dezinfekcija prostora uoči Kurban bajrama, čije je obilježavanje počelo jutrošnjim klanjanjem namaza.

Od dana otvorenja Aje Sofije za molitve, 24. jula, redovno su sprovođene aktivnosti čišćenje i održavanja, pa je istanbulska ljepotica u skladu sa svim epidemiološkim mjerama bila spremna i za prvi bajram-namaz u posljednjih 86 godina.

Nakon podne namaza u četvrtak obavljena je dezinfekcija unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora džamije. Pored toga, izvršena je i dezinfekcija prostora između Aje Sofije i Sultan Ahmedove džamije te izvršena priprema za bajram. Nakon dezinfekcije zidovi i tepisi u Aja Sofiji poprskani su ružinom vodom, prenosi Anadolija.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula ove godine poništio odluku nekadašnje Vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. Aji Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aji Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-istorijske vrijednosti Aje Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.