Tri sestre u Rusiji ubile oca zlostavljača: Mogle bi dobiti drakonske kazne
Sestre odlučile da liše života oca koji ih je maltretirao

47 odsto žena i 33 odsto muškaraca iz Rusije ovo ubistvo smatra opravdano

Tri sestre u Rusiji ubile oca zlostavljača: Mogle bi dobiti drakonske kazne

Tijelo Mihaila Hačaturjana 2018. je pronađeno na stepenicama zgrade u jednom od moskovskih stambenih kompleksa.

Imao je na desetine ubodnih rana na grudima i vratu, prenosi Avaz.ba.

Nekoliko sati prije smrti vratio se iz psihijatrijske bolnice, izgrdio je svoje kćeri zbog neurednog stana te ih poprskao suzavcem. Njegova najstarija kći Krestina, koja ima astmu, pala je u nesvijest.

Te večeri su tri sestre Hačaturjan - Krestina (19), Angelina (18) i Marija (17) - odlučile ubiti svoga oca. Napale su ga čekićem, nožem i istim suzavcem koji je on upotrijebio na njima.

Transkripti ispitivanja, čija je autentičnost potvrđena CNN-u, pokazali su kako su se pokušale povrijediti između sebe kako bi izgledalo kao da ih je napao. Nakon toga su pozvale policiju i hitnu pomoć.

Sjutradan su uhapšene i priznale su ubistvo. Pritom su otkrile kako su pretrpjele godine seksualnog, fizičkog i emocionalnog zlostavljanja od strane svoga oca, navode advokati i tužioci.

Tri sestre su prošloga ljeta optužene za ubistvo, što je izazvalo bijes ruskih aktivista. Njihov slučaj postao je simbol borbe za zakon o zaštiti žrtava porodičnog nasilja nakon što ga je ruski parlament ukinuo 2016. godine.

Suđenje počinje sjutra. Dvjema starijim sestrama, Krestini i Angelini, sudiće se zajedno. Mariji, koja je u vrijeme ubistva bila maloljetnica, sudiće se posebno. Mogle bi u zatvor na 20 godina.

Sudeći po prepiskama preuzetima s očevog telefona, Mihail Hačaturjan prijetio je da će ih seksualno zlostavljati te ubiti njih i njihovu majku.

"Pretući ću te zbog svega, ubit ću te. Vi ste prostitutke i umrijet ćete kao prostitutke", stoji u jednoj od poruka.

Transkripti su također stvorili zastrašujuću sliku mentalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

"Mislimo da nisu imale drugog izbora. Otac je dovodio djevojke u očaj, njihov život je bio neprekidan pakao. Ne može ih se usporediti sa zdravim, mirnim i uravnoteženim ljudima, razvile su ozbiljne mentalne bolesti, uključujući PTSP. To su potvrdila sva ispitivanja", rekao je jedan od adokata Aleksej Paršin.

Istraživanje iz 2019. godine koje je proveo nezavisni anketni centar Levada pokazalo je da je 47 posto ruskih žena i 33 posto muškaraca smatralo kako je ovo ubistvo opravdano.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.