Dino Ibrahimović osumnjičen za nabavku vozila koje se koristilo prilikom ubistva Šćepana Roganovića
Mjesto zločina na kojem je ubijen Roganović

Baraninu produžen pritvor za još tri mjeseca

Dino Ibrahimović osumnjičen za nabavku vozila koje se koristilo prilikom ubistva Šćepana Roganovića

Baraninu Dinu Ibrahimoviću koji je uhapšen u istrazi ubistva Novljanina Šćepana Roganovića produžen je pritvor za još tri mjeseca, odnosno do 22. oktobra, zbog toga što bi, po mišljenju Vrhovnog suda, mogao uticati na okrivljene koji su u bjekstvu i tako ometati istragu koja je u toku.

Ibrahimoviću se na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Naredbom za sprovođenje istrage Novljanin Krsto Vujić označen je kao vođa kriminalne grupe a članovi organizacije, prema sumnjama istražitelja, osim Ibrahimovića bili su Podgoričanin Mili Bajramović, državljanin Bosne i Hercegovine Igor Glavaš, Miloš Komar i druge za sada neidentifikovane osobe, prenosi portal Pobjeda.

U ovoj istrazi, samo nekoliko dana nakon zločina uhapšen je Miloš Đuričković koji je priznao učešče u likvidaciji Roganovića i njemu je dodijeljen status svjedoka saradnika.

Tragovi

U odluci Vrhovnog suda o produženju pritvora navodi se da je Ibrahimović osnovano sumnjiv da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i objašnjavaju, da to proizilazi iz prikupljenih dokaza.

U obrazloženju se pozivaju i na iskaz svjedoka saradnika koji je ispričao da su se nakon likvidacije Roganovića sklonili u stan koji su iznajmili u Zelenici.

Istrazitelji koji su radili na rasvjetljavanju ovog slučaja prilikom pretresa apartmana pronašli su ključ od "reno megana“ koji je potom pronađen u blizini iznajmljenog stana.

"Iz nalaza o vještačenju DNK profila utvrđuje se da je sa ručice menjača i ručice za ručnu kočnicu izuzet DNK profil koji pripada okrivljenom D. I.", piše u odluci Vrhovnog suda.

Takođe, pozivaju se i na dio iskaza Đuričkovića koji je na Baraninu koji je uhapšen u istrazi ubistva Šćepana Roganovića produžen pritvor još tri mjeseca Dina Ibrahimovića terete da je bio zadužen za nabavku vozila Sa mjesta ubistva Roganovića veo da je pomogao da vozilo „reno megan“ koje je bilo ukradeno u Srbiji bude prevezeno do Novog. Iz svih ovih dokaza proizilazi da je Ibrahimović bio član kriminalne grupe i da je njegova uloga bila da za potrebe organizacije obezbijedi srestva za izvršenje krivičnih djela – vozila koja su bila ukradena u Srbiji.

Iz iskaza Đuričkovića proizilazi osnovana sumnja da je grupa bila formirana radi "vršenja krivičnih djela protiv života i tijela“.

"Pritvor je produžen za tri mjeseca jer je to neophodno da bi se ovako složena istraga mogla okončati i pribaviti svi neophodni dokazi koji će poslužiti tužilaštvu da donese odluku o daljem toku postupka", navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Prema stavu vijeća, pritvor je Ibrahimoviću produžen jer se u ovoj fazi nesmetano vođenje krivičnog postupka ne može obezbijediti drugom, blažom mjerom.

Obazloženo je i da je "okrivljenom propisana kazna zatvora od jedne do osam godina te i da je pretežniji javni interes da se obezbijede uslovi za nesmetano vođenje krivičnog postupka, od prava okrivljenih na slobodu“. Naglašavaju da je dodatni razlog za donošenje ovakve odluke to što se radi o predmetu organizovanog kriminala.

Zaduženja

Vujić, prema evidenciji bezbjednosnih službi slovi za člana škaljarske grupe, i on se tereti da je kriminalnu organizaciju formirao u decembru 2019. godine.

Svi su imali jasno podijeljene uloge i zadatke, a djelovanje grupe planirano je duže vrijeme, uz primjenu pravila unutrašnje kontrole i discipline.

Krstu Vujiću se na teret stvalja stvaranje kriminalne organizaije i ubistvo putem podstrekavanja, Bajramoviću i Glavašu teško ubistvo i stvaranje kriminalne organizacije, dok se Bajramović sumnjiči i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Komaru i Ibrahimoviću se stavlja na teret krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Vujić, Bajramović i Glavaš nedostupni su crnogorskim vlastima.

Istražitelji su prikupili materijalne dokaze koji ukazuju na osnovanu sumnju da je Bajramović na stepeništu Sima Matavulja 13. februra u Roganovića ispalio najmanje devet hitaca iz pištolja "crvena zastava“.

Žrtva je odmah podlegla povredama, a Bajramović je, kako ukazuju nalazi iz istrage, pobjegao prema ulici Prve bokeške brigade gdje ga je na motociklu „pjađo“ sačekao Vujić. Odvezli su se do mjesta Sasovići gdje su zapalili motocikl i oružje iz kojeg je ubijen Roganović.

Prema navodima iz istrage, Glavaš je bio zadužen da prati kretanje Roganovića i da o tome obavještava Vujića kriptovanim telefonom. Šćepan Roganović nije bio bezbjednosno interesantna osoba i ubijen je iz bezobzirne osvete, to je saopšteno na konferenciji za medije početkom marta. Njegov rođeni brat je Duško Roganović kojeg policija označava kao člana kavačke grupe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.