Da bi bili dio NATO snaga crnogorski vojnici moraju da prođu šestomjesečnu obuku Alijanse
Ilustracija

Da bi bili dio NATO snaga crnogorski vojnici moraju da prođu šestomjesečnu obuku Alijanse

Da bi crnogorski vojnici bili dio NATO snaga za brzo reagovanje (NRF), moraće da prođu šestomjesečnu obuku Alijanse -to su za Pobjedu kazali iz NATO-a komentarišući nedavnu odluku Skupštine Crne Gore da u NRF bude upućeno do 30 pripadnika Vojske Crne Gore.

NATO snage za brzo reagovanje su jedinice visoke spremnosti koje sačinjavaju kopnena, vazdušna, pomorska i jedinice specijalnih operacija koje Alijansa može brzo rasporediti, kad god je potrebno.

Dio tih snaga, shodno odluci crnogorskih vlasti, biće i crnogorski vojnici, ali će prije toga morati da prođu zahtjevnu NATO obuku.

"Pozdravljamo planirani doprinos Crne Gore u NATO snagama za reagovanje (NRF). NRF su snage velike spremnosti koje sačinjavaju kopnena, vazdušna, pomorska i jedinice specijalnih operacija koje Alijansa može brzo rasporediti, kad god je potrebno", kazali su iz NATO-a za Pobjedu.

Kako su objasnili iz Alijanse, rotiranje snaga kroz NRF zahtijeva da saveznici i partnerske države ispune stroge standarde i usvoje postupke potrebne za odbrambene i ekspedicijske operacije.

"Kao rezultat, učešću u NRF-u prethodi šestomjesečni program vježbi NATO-a u cilju integrisanja i standardizacije različitih nacionalnih kontingenata",kazali su iz NATO-a.

Skupština Crne Gore prošle nedjelje odlučila je da odobri učešće do 30 pripadnika Vojske Crne Gore u sastav NATO snaga za brzo reagovanje.

Kako je obrazloženo, odluka će biti realizovana ukoliko najviše tijelo za političke odluke u NATO savezu - Sjevernoatlantski savjet (NAC) donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga.

Tu odluku, koju je predložio Savjet za odbranu i bezbjednost, podržao je 41 poslanik vladajuće koalicije, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

NRF je pokrenut 2002. godine i sastoji se od visoko sposobnih multinacionalnih snaga koje su u kratkom roku sposobne da reaguju na bezbjednosne izazove, od upravljanja krizama do kolektivne odbrane.

NRF snage su pod komandom vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu.
Odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga donosi NAC konsenzusom članica Savjeta.

Operativno komandovanje NRF-a se rotira između savezničkih komandi združenih snaga u Brunsumu (Holandija) i Napulju (Italija).

"U slučaju da NAC donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, pripadnici VCG će, u skladu sa odlukom, učestvovati u sprovođenju aktivnosti u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje", saopšteno je.

Navodi se da će upućivanjem pripadnika VCG u NRF, Crna Gora aktivno doprinijeti sistemu kolektivne odbrane, razvoju sposobnosti i kapaciteta saveza, a time direktnom unapređenju bezbjednosti, prosperitetu i stabilnosti države.

"Dosljednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga i njihovim angažovanjem, Crna Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u savezu" kaže se u obrazloženju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.