Najjači antioksidans u prirodi: Ovaj mineral štiti srce, jača imuni sistem...
Ilustracija

Najjači antioksidans u prirodi: Ovaj mineral štiti srce, jača imuni sistem...

Selen je esencijalni mineral koji se u organizmu nalazi u tragovima, ali je neophodan za život i normalno funkcioniranje organizma.

Medicinski gledano, mikroelementi (ili elementi u tragovima) su tijelu potrebne u izuzetno malim količinama, manje od 50 mg na dan. Manjak tih elemenata, s druge strane može da uzrokuje ozbiljne fiziološke smetnje i poremećaje u našem organizmu.

Iako je preko potreban za ljudsko zdravlje, ovaj mineral otkriven je i priznat tek 1970-tih godina.

Odrasli ljudski organizam u prosjeku sadrži oko 20 mg selena od čega se najviše koncentracije nalaze u eritrocitima, bubrezima, jetri, srcu, slezini i testisima.

Uloga u organizmu

U tijelu selen je sastavni dio oko 30 poznatih selenoproteina (važni antioksidativni enzimi) pa djeluje kao antioksidans i štiti mnoge sisteme organizma od oksidativnih oštećenja. Sastavni je dio i tropeptidnog enzima glutation peroksidaze, najvažnijeg antioksidativnog enzima u ljudskom tijelu. Taj je enzim neophodan u procesu odstranjivanja hidrogen peroksida iz organizma.

Osim nemjerljive uloge u antioksidativnoj zaštiti organizma, selen takođe:

1. štiti tijelo od srčanih oboljenja i oboljenja krvnih sudova

2. jača imuni sistem

3. smanjuje rizik od pojave mnogih vrsti raka, posebno raka dojke, želuca, grla i rektuma

4. štiti tijelo od toksičnosti teških metala i zagađenosti iz spoljne sredine

5. usporava starenje i pomaže u borbi protiv artritisa, Kronove bolesti, infekcija disajnih puteva i mnogih bolesti kože

6. ima značajnu ulogu u radu štitaste žlijezde

7. pozitivno utiče na mušku plodnost

8. pospješuje antioksidativno djelovanje vitamina A i E

Najviše selena ima u pivskom kvascu i pšeničnim klicama, orašastim plodovima, kao što su brazilski orah i domaći orasi, govedina i iznutricama, jajima, puteru, soji, ribi (tunjevina, bakalar i haringa), morskim plodovima, bijelom luku, integralnim proizvodima od cijelog zrna, ovsenoj kaši i suncokretovom sjemenu.

Takođe, meso poput govedine, piletine, ćuretine i jagnjetine i svinjetine odličan su izvor ovog minerala.

 

Izvor: Stil.kurir.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.