Nakon 34 godine Indija izbacuje engleski jezik iz osnovnih škola
Ilustracija

Nakon 34 godine Indija izbacuje engleski jezik iz osnovnih škola

Indija će prvi put od sticanja nezavisnosti prestati da realizuje nastavu u osnovnim školama u kojima je glavni jezik predavanja engleski, saopštila je vlada.

To je dio prve velike reforme nacionalne obrazovne politike u zemlji nakon 34 godine, piše "Independent".

Kabinet premijera Narendra Modija odobrio je novu Nacionalnu obrazovnu politiku, a vlada je saopštila da će da otvori put "transformacionim reformama" u školama i visokom obrazovanju.

Roditelji i nastavnici uveliko su pozdravili mjere, koje uključuju obavezu da se poveća potrošnja na obrazovanje na 6 procenata BDP-a i reforme osmišljene da smanje pritisak na djecu oko svih važnih ispita.

Ali najspornija najava je da će osnovne škole, kako privatne, tako i državne, da budu "tamo gdje je to moguće" potrebne za izvođenje dječjeg "maternjeg jezika" ili "regionalnog jezika" - drugim riječima, ne engleskog jezika.

Engleske srednje škole tradicionalno su popularne među bogatijim i indijskim porodicama srednje klase, a poznavanje jezika smatra se otvaranjem vrata ka većim međunarodnim mogućnostima visokog obrazovanja i šire.

Suprotno tome, Modi je rekao da će nova politika da "promoviše indijske jezike", što će vjerovatno da bude dobrodošlo u političkoj bazi indijskog premijera.

Indijski mediji su naveli da je RSS, krajnje desno omladinsko krilo vladajuće stranke BJP, bilo tesno povezano sa izradom politike i da su mnogi njeni predlozi usvojeni.

Ali, taj plan nije dovoljan da se nazivaju hindski jezik preporučenim jezikom za škole u kojem se predaju, što je bilo i u nacrtu verzije objavljenom u junu prošle godine.

Dok 43 odsto Indijanaca govori hindu, samo nešto više od polovine njih identifikuje taj jezik kao svoj materinji, a mnoge južne države otvoreno se suprotstavljaju onome što na sjeveru smatraju nametanjem jezika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.